Csökkentik a lakossági államkötvények kamatprémiumát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Április 1-től 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három,- és ötéves futamidejű prémium magyar államkötvények (PMÁK) kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - közölte az ÁKK kedden.

Az infláción alapuló, hároméves futamidejű kötvény induló kamata 2,75 százalék, az ötévesé 3,25 százalék lesz április 1-től. A jelenleg 3 és 3,5 százalékos kamatot biztosító PMÁK-sorozatok értékesítését lezárja az ÁKK, ezek megvásárlására március 31-én lehet utoljára nyilatkozatot tenni.

A prémium magyar államkötvény állománya február végén 809 milliárd forintot tett ki, tavaly 188 milliárddal, az idei év első két hónapjában 65 milliárd forinttal nőtt az állomány.

A három és ötéves futamidejű PMÁK államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a bónusz magyar államkötvények múlt hónapban megemelt kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A két kötvény jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót futamidőben és a kamatozás módjában egyaránt - emlékeztet az ÁKK a közleményben.

Az ÁKK közölte azt is, hogy szintén április 1-i értéknaptól kezdődően új sorozatot indít a prémium euró magyar államkötvényből (PEMÁK) is, azonban ezek pénzügyi kondíciói nem változnak. Az eurózóna inflációjához kötött állampapír kamatprémiuma 2 százalék, az aktuális kamata jelenleg 2,20 százalék.

Szívesen adunk pénzt az államnak

260 milliárd forinttal emelkedett februárban a lakossági állampapírok állománya. Kamatozó Kincstárjegyből vásároltak a legtöbbet, még a hó eleji 25 bázispontos kamatcsökkentés előtt. A Féléves Kincstárjegy is sláger volt, de jól fogyott a Prémium Magyar Államkötvény is - áll az ÁKK sajtóközleményében.

Ezt olvasta már?

Megkezdődött az aratás, gyengébb lesz a termés »