Csütörtökön még mellébeszélhet Draghi

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Októberig nyilatkoznia kell az EKB elnökének, hogy hosszabbítja vagy kivezeti az eszközvásárlási programot.

Csak részben magyarázható a tegnapi amerikai kereskedési szünnappal az EUR/USD devizapár tetszhalott üzemmódja. Könnyen elképzelhető, hogy egészen csütörtökig nem lesz komolyabb elmozdulás a piacon, mert a befektetők kivárnak az EKB kamatdöntése előtt.

Októberig nyilatkoznia kell Draghinak

Régóta vár a piac az eszközvásárlási program sorsával kapcsolatos bejelentésre – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője, emlékeztetve: a program december végén lejár, vagyis Mario Draghinak legkésőbb októberben nyilatkoznia kell a leépítésről vagy a hosszabbításról.

Ennek fényében sanszos, hogy már most mond valamit az EKB elnöke, ám az is reális szcenárió, hogy az euró túlzott erősödése miatt a csütörtöki ülés után még nem nyilatkozik egyértelműen.

Közel két hónapot nyerhet

A saját maga szabta határidőbe fut bele lassan az EKB elnöke – fogalmazott Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Szerinte a héten még semmit sem mond Mario Draghi, pontosabban arra számíthatunk, hogy minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy semmit se kelljen mondania.

Semleges kommünikére számíthatunk tehát - folytatta a Raiffeisen elemzője, s arra, hogy az EKB megvárja, vajon mit lép a Fed. Mivel az EKB októberi kamatdöntő ülése csak 26-án esedékes, így a halogatással majdnem két hónapot nyerhet Draghi.

Síri csend az euró piacán

Az EUR/USD chartra pillantva, azt látjuk, hogy továbbra is az 1,19-es szint közelében mozog az árfolyam, a kék trendvonal, illetve a 30 napos mozgóátlag támaszt képez 1,1820 közelében, azonban az MACD indikátor negatív divergenciát mutat, így kétesélyes a további mozgás.

Az Equilor elemzői azt tanácsolják, hogy egyelőre érdemes kivárni. Ha jönne legalább egy impulzus, talán fény derülne a további irányra.

Ezt olvasta már?

Minden idők legrosszabb negyedévére számíthatunk »