Draghira mozdulhatnak a piacok

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ma tartja márciusi kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank. Elemzői várakozások szerint az EKB akár az irányadó kamaton és a megközelítőleg egy éve futó kötvényvásárlási program keretszámain is változtathat - Kiss Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. private banking referense.

A nap leginkább várt eseménye az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának kamatdöntő ülése, amelyen a várakozások szerint az egyre borúsabb kilátások és a makacsul alacsony infláció miatt további hitelkönnyítő intézkedésekről döntenek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy milyen eszközöket és milyen agresszíven vet be az EKB.

Az elemzők és a piaci szereplők általában arra számítanak, hogy az EKB ismét leszállítja a negatív betéti kamatot, azaz felemeli az EKB-nál elhelyezett betétekre kivetett büntetőkamatot és kiterjeszti kötvényvásárlási programját.

Az előbbi célja az lenne, hogy az EKB-ban parkoltatott kereskedelmi banki pénzeket a reálgazdaság hitelezése felé irányítsa, a kötvényvásárlással pedig pénzt pumpálnának a gazdaságba.