Drágulnak a kötvények, de vannak még lehetőségek

| forrás:
Action Heller Consulting
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az év eleje óta a kötvénypiac teljesítménye volt a második legjobb az eszközosztályok közül, az első helyen természetesen a részvények állnak. De azok számára is maradtak még lehetőségek, akik elmulasztották kihasználni az elmúlt hónapokban a kötvények árfolyamemelkedését.

Tavaly az utolsó negyedévben a héjajellegű központi banki intézkedések, a piaci volatilitás és a gyengébb gazdasági adatok együttesen frusztrálták a kötvénypiacot, és ez a kamatfelárak növekedésében is megnyilvánult. Mára mindez megváltozott: pozitív végkifejlettel kecsegtetnek az amerikai-kínai tárgyalások, az amerikai és európai gazdasági adatok rendre meghaladják a várakozásokat (amelyek azért elég óvatosak voltak), és a központi bankok visszatértek a monetáris enyhülés útjára. Ilyen körülmények közt természetes, hogy az eszközök árai emelkedtek – de úgy tűnik, hogy az amerikai kötvénypiacon még lehet növekedési tartalék.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága a május 1-i ülésén tartotta az irányadó kamatláb 2,25%-2,5%-os célsávját, miközben az EKB egynapos hitelkamatlába 0,25% - vagyis a Fed-nek meglehetősen nagy tere van arra, hogy kezelje egy recesszió következményeit, akár egy idei kamatvágással is, és ez komoly „védelmet” jelent a kötvénybefektetők számára. Ezzel együtt a befektetőknek az új körülményekhez kell igazítaniuk a hozamelvárásaikat. Még mindig vannak az amerikai kötvénypiacon öt éven belüli lejáratú vállalati papírok, amelyek legalább 150 bázisponttal többet fizetnek az állampapíroknál - a Ford 2024 márciusi lejáratú kötvénye például 4,25% hozamot kínál, de aki rövidebb lejáratban gondolkozik a befektetési kategóriájú amerikai kötvények körében, annak az állampapírok hozama felett 100 bázisponttal (vagyis 3,5%) kell kitűznie a hozamelvárásait, ennél magasabb hozamok csak gyengébb minősítéssel vagy nagyobb futamidővel érhetők el.

Egyébként igen szűk az árkülönbség a befektetési kategóriájú és a magas hozamú kötvények hozamai között, ha a magas hozam szféra jobb minősítésű kibocsátóit nézzük - a Netflix 2024 márciusi lejáratú kötvénye (Moody’s: Ba3, S&P: BB-) például mindössze 3,75% hozamot fizet. A jelenlegi piaci körülmények között érdemes megfontolni a hosszabb, akár a 7-10 éves lejáratú amerikai kötvényeket is. Ha a Fed 2019 vége előtt kamatot csökkent, akkor a közép- és hosszú lejáratú kötvények nyernek ezen a legtöbbet, és ezt erősíti az a központi banki szándék is, hogy csökkenjen a mérlegében a jelzálog-alapú papírok aránya az állampapírok javára.