Dupla annyi magyar panda a Távol-keleten

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A korábbi, úgynevezett pandakötvény értékének dupláját kínálja fel Magyarország a kínai belső piacon a napokon belül várható újabb kötvénykibocsátás során - értesült csütörtöki száma szerint a Magyar Idők.

Chu Furong, a Bank of China európai pénzpiaci intézményekért felelős ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta, hogy a jövő héten kétmilliárd jüan értékben dob piacra kötvényt a magyar állam Kína belső kötvénypiacán. Ezzel hárommilliárd jüanra, napi árfolyamon nagyjából 123 milliárd forintra nőhet az ország kínai belpiaci kitettsége. A várható kibocsátás azt jelenti, hogy Magyarország kihasználja a teljes hárommilliárdos licencét, amelynek értelmében először tavaly nyáron tudott kibocsátóként megjelenni ezen a piacon.

Kína csak nemrég nyitotta meg a belső piacát a külföldi kibocsátók előtt, azelőtt csak offshore értékesítésre nyújtottak lehetőséget. Azonban a pandakötvényeket kedvezőbb feltételekkel lehetett eladni, így jelentős volt a nemzetközi érdeklődés, ami végül a piacnyitáshoz vezetett. Mint Chu Furong a Magyar Időknek elmondta, mostanra már egyre közelebb kerülnek a hozamszintek. Ezzel - írta a lap - egybevág, hogy a kormányzati álláspont szerint nincs egy esetleges újabb kibocsátás esetén preferált piacunk Kínában, mindig az aktuálisan jobb feltételeket választja forrásbevonáshoz az adósságkezelő.

Ezt olvasta már?

Az MNB új alkalmazása megmutatja, hitelképesek vagyunk-e »