Egyre kockázatosabbak az olasz papírok

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az eurózóna perifériájára sugárzik ki az olasz kötvénypiaci feszültség.

Tavaly nyár óta nem látott magas szintekre, 10 bázisponttal megugrott az olasz 10 éves államkötvény hozama a kormányalakítással kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A centrum országok kötvényeit ez kevéssé érinti, a már egyébként is nyomás alatt lévő perifériának azonban nem a legjobbkor jött a magasabb kockázat árazása.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Erősödik az euró szkepticizmus Itáliában


Az olasz kormányalakítást továbbra is jelentős bizonytalanságok lengik körül – mondta Kovács Bálint, az Equilor elemzési vezető-helyettese.

Hozzátette az Ötcsillag Mozgalom és a Liga kormánykoalíciós szövegtervezetének kiszivárgott első verziója, amelyben az euró övezet elhagyásának lehetősége is szerepelt, alaposan felborzolva a befektetők kedélyeit.

Ma ugyan helyesbítés érkezett Claudio Borghitól, a Liga gazdasági tanácsadójától, miszerint a két párt nem az EKB által felvásárolt kötvények visszafizetésének elengedését szorgalmazza, hanem csak azt, hogy az Európai Stabilitási és Növekedési Paktumot úgy módosítsák, hogy a jegybank által a kötvényvásárlási program keretében megvett papírokat ne kelljen kimutatni a hivatalos államadósság számításokban, azaz ennyivel le lehessen faragni az olasz adósságrátát.

A magas olasz államadósságot a beruházások fokozásán és a gazdasági növekedés élénkítésén keresztül kívánják elérni.

A periféria szenvedhet az olasz hírektől

Bár az euró is átmenetileg gyengült a dollárral szemben az olaszországi hírekre, valójában az euró zóna többi országa nem érintett – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Az egyes államok ugyanis külön-külön bocsátanak ki kötényeket, s azok mindegyikétől vásárol az EKB.

A perifériának azonban nem a legjobbkor jöttek az itáliai hírek – folytatta, hiszen az argentin és török helyzet miatt az egész feltörekvő piac nyomás alatt van, dollárba menekülnek a befektetők.