-->

Egyre távolabb kerül a Fed kamatemelése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Wall Street Journal (WSJ) által megkérdezett 60 szakértő fele szerint decemberig nem emel kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed.

Sok a bizonytalanság

Azok a szakértők, akik szerint decemberig várni kell a kamatemeléssel, a véleményüket a Brexit és az amerikai elnökválasztások kapcsán felerősödött bizonytalanságokkal, továbbá az amerikai munkaerőpiacról érkező vegyes jelzésekkel indokolták.

December 14-én záródik a Fed kétnapos kamatdöntő ülése. A Wall Street Journal múlt havi, júniusi felméréséhez képest jelentősen változott a szakértők álláspontja. Akkor ugyanis a válaszolóknak csupán 7,8 százaléka számolt azzal, hogy a következő kamatemelés decemberben lesz. A többség nyári kamatemelést várt.

Már nem olyan magabiztosak az elemzők

A lapnak július elején nyilatkozó elemzők közül már csak egy számított arra, hogy a Fed kamatalakító, úgynevezett Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) kamatot emel a legközelebbi, július 27-én záródó kétnapos ülésen. Egy hónapja ezt még 33 elemző várta.

Csökkent azoknak a szakértőknek a száma is, akik szeptemberi kamatemelést várnak. Arányuk 30 százalék volt a júniusi felmérésben, ami júliusra 23 százalékra zsugorodott. A Fed sok év után tavaly december 16-án emelt először kamatot, az irányadó rátát akkor 25 bázisponttal a jelenleg is érvényes 0,25-0,50 százalékra növelte.