Eljött az ideje a széles terpesznek?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bár kamatot emelt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a piac mégsem érezte kellőnek a szigort.

Tegnap tartott kamatdöntő ülést az amerikai jegybank, s a várakozásoknak megfelelően, 25 bázispontos kamatemelésről határoztak. A bejelentést követően a részvényindexek felfelé mozdultak, azonban nap végére visszakorrigáltak, míg a dollár jelentős mértékben gyengült.

Jövőre is hármat emelnek?

A döntéshozók várakozása alapján az idei évben még két kamatemelés várható, de jövőre további három szigorító lépés következhet – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a kamatemelések üteme továbbra is fokozatos lesz, Jerome Powell szerint egyensúlyt kell teremteni az inflációs folyamatok, illetve a gazdaság esetleges túlhevülése ellen tett intézkedések között.

A jegybankelnök elmondta, hogy szoros figyelemmel kísérik a pénzügyi stabilitást, az ingatlanpiaci árak nem túl magasak, és jelenleg elenyészőnek mondható a recesszió kialakulásának esélye. A jegybanki közlemény szerint folytatódhat a gazdasági növekedés, az infláció a célszint felé mozdulhat.

Most úgy tűnik, hogy Jerome Powell tovább halad a Janet Yellen által kitaposott úton.

Mit mutatnak a határidők?

A határidős árazások, és a jegybankárok várakozásai alapján a következő, májusi ülésen kamattartás lehet, s június 13-án várható a következő, 25 bázispontos kamatemelést.

A piacnak nem volt eléggé „héja”

Az euró-dollár árfolyama a Fed kamatdöntés után felfelé mozdult, talán egyes piaci szereplők a megjelentnél szigorúbb üzenetekre számítottak a jegybanktól. A napon belüli volatilitás jelentősen megnőtt az elmúlt napokban, azonban összességében nem változott a technikai kép, továbbra is a pirossal jelzett, csökkenő trendcsatornában mozog a jegyzés.

Érdemes azonban arra is figyelni – folytatta az elemző, hogy a Bollinger-szalagok beszűkültek, ami közelgő, trendszerű elmozdulás lehetőségére figyelmeztet minket.

Az indikátorok ugyanakkor vegyes képet mutatnak, az MACD még nem adott vételi jelzést, de az RSI az 50-es érték felett mozog.

Akár terpesz opciót is felvehetünk

A közelgő elmozdulás miatt Varga Zoltán szerint érdemes lehet egy széles terpesz opciót (long strangle) vásárolni. 1 hónapos lejárattal jelenleg egy vanilla put opciót, 1,22-es kötési árfolyammal 37 pontért (az árfolyam 0,30 százaléka), míg ugyanilyen lejáratú vanilla call opciót, 1,25-ös kötési árfolyammal 54 pontért (az árfolyam 0,43 százaléka) lehet vásárolni.

A stratégia költsége (opciós díja) az árfolyam 0,73 százaléka. És abban az esetben érünk el nyereséget, ha április 23-ig az árfolyam 1,2591 fölé, vagy 1,2109 alá kerül. A maximális veszteségünk az opciós prémiumok összege, tehát 91 pont lehet.

Ezt olvasta már?

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma »