Előveszik az ollót a Monetáris Tanácsban?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ma tartja augusztusi kamat meghatározó ülését az MNB Monetáris Tanácsa. A várakozások szerint az irányadó rátában nem lesz változás, így marad a jelenlegi 0,9 százalékos szinten a hazai alapkamat. - foglalta össze Kiss Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking referense.

Maradhat az alapkamat

A Reuters által az elemzők körében augusztus 15-17. között végzett felmérés alapján a megkérdezett 18 elemző mindegyike úgy vélte, hogy a jegybank a következő ülésén nem változtat a 0,9 százalékos rekordalacsony kamatszinten. A szakértők szerint idén és jövőre sem változik az alapkamat, majd 2018 végére 1,3 százalékra emelkedik.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők mindegyike szintén arra számít, hogy a monetáris tanács keddi ülésén nem változtat az alapkamaton, vagyis azt továbbra is 0,9 százalékon tartja. A portál szerint az utolsó, májusi kamatvágás óta az MNB kommunikációja az irányadó ráta jövőbeli pályájával kapcsolatban egyértelmű: minél tovább az aktuális szinten tartani, eközben egyéb nem konvencionális eszközökkel tovább lazítani a monetáris kondíciókon.

Egyhangú vélemény

A jegybank előző, július 26-i kamatdöntő ülésének közel másfél hete ismertetett rövidített jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a monetáris tanács minden jelen lévő tagja támogatta az alapkamat tartását és a kamatfolyosó változatlanul hagyását.

A dokumentum szerint a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A tagok szerint a magyar gazdaság fundamentumai erősek, és az aktuális alapkamat továbbra is konzisztens az inflációs cél fenntartható elérésével.

Az MNB Monetáris Tanácsa a márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust. Akkor 1,35 százalékról 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, majd az áprilisi és májusi ülésen is 0,15 százalékpontos csökkentés mellett döntöttek, így lett az irányadó ráta 0,9 százalék.

Ezt olvasta már?

Szerény forinterősödéssel indult a nap »