Enyhíti a nyomást a mexikói jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A mexikói központi bank 50 bázisponttal 6,25 százalékra emelte az alapkamatot.

Mérsékelni akarja az inflációs nyomást

Ilyen magasan utoljára a 2009. évi gazdasági válság idején állt a mexikói jegybank alapkamata. A jegybank a kamatemeléssel mérsékelni akarja az inflációs nyomást, amit a nemzeti valuta gyengülése, továbbá a benzin árának a jelentőse emelkedése okozott az év eleje óta.

A januári infláció 4,7 százalék volt, a jegybanki inflációs cél 3 százalék. A mexikói jegybank tavaly ötször emelt alapkamatot.

A múlt évben csaknem 20 százalékkal gyengült a mexikói deviza, különösen az év második felében gyorsult fel a leértékelődése az Egyesült Államok várható gazdaságpolitikájával kapcsolatos befektetői borúlátásra.

Azért Mexikónak is vannak még aduk a kezében

A Mexikó és az Egyesült Államok közötti erőviszonyok kiegyensúlyozatlanok, ha romlanak a kétoldalú kapcsolatok, Mexikónak több vesztenivalója van, de azért van néhány ütőkártyája a nagy szomszéddal szemben.

Kanada után és Kína előtt Mexikó az amerikai termékek második legnagyobb importőre. Még ha a külkereskedelmi mérleg mintegy 60 milliárd dolláros többletet is mutat Mexikó javára éves szinten, nem szabad elfelejteni, hogy több mint 230 milliárd dollár értékű árut hoznak be az Egyesült Államokból.

A legutolsó, 2015-ös adat szerint 295 milliárd dolláros kivitel és a 236 milliárd dolláros behozatal eredményeként majdnem 60 milliárd dollár volt a mexikóiak nyeresége.

Ezt olvasta már?

Lépett a kínai jegybank, csökkent a kamatláb »