Európában tarolt a vegyesfelvágott

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyesen alakultak az árfolyamindexek pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az egyértelmű irány nélkül indult kereskedést a tőzsdék viszonylag csekély változással, vegyes eredménnyel fejezték be.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és Stoxx Europe 600 index 0,08 csökkenést, illetve 0,01 százalék emelkEdést mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,01 százalékkal emelkedett. Londonban a még nem hivatalos záróadat alapján 0,09 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, frankfurtban 0,10 százalékkal csökkent a DAX index, a CAC-40 Párizsban viszont 0,31 százalékkal emelkedett. Madridban 0,12 százalék, Milánóban 0,13 százalék indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a tőzsde. Pozitív tényezőként a júniusi kínai exportadatok, valamint a májusi euróövezeti ipari termelési adatok hatottak az árfolyamindexekre.

A kínai export júniusban kevésbé csökkent az elemzői várakozásoknál, a májusi euróövezeti ipari termelés a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, megfordítva az előző két havi csökkenést. Az erősödő papírok elsősorban a vegyipari és autóipari ágazatokból kerültek ki, a vegyipari ágazati mutató 1,3 százalékkal, az autóipari 1,2 százalékkal emelkedett. A Daimler papírja viszont profitfigyelmeztetése miatt több mint egy százalékot veszített.

Az Airbus részvénye több mint egy százalékkal emelkedett egy nagy kínai megrendelésnek köszönhetően. Az olaj ára emelkedett, a Brent 0,30 százalékkal hordónként 66,72 dollárra, a WTI 0,13 százalékkal 60,28 dollárra. Az euró jegyzése 0,05 százalékkal 1,1258 dollárra ment fel, az arany ára 0,29 százalékkal unciánként 1410,85 dollárra emelkedett.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Európában betteg az optimisták vezettek »