Ezúttal mindenki lekendezhetett Európában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Pozitív kezdés után tovább erősödtek és jelentős, sok esetben egy százalék feletti nyereségeket értek el pénteken a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és Stoxx Europe 600 indexek 1,19 és 1,10 százalék nyereségben álltak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,17 százalékkal emelkedett. Londonban a még nem hivatalos záróadatok alapján 1,46 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,87 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 pedig 1,08 százalék nyereséget ért el. Madridban és Milánóban 1,56 és 0,92 százalék indexnyereséggel zárt a tőzsde pénteken. A bizakodó befektetői hangulat főként az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek elsimításába vetett reményeknek volt köszönhető. Donald Trump amerikai elnök közölte ugyanis, hogy "jól alakulnak" a tárgyalások Kínával.

A piac reményei szerint így még a megemelt importvámok december 15-re kitűzött bevezetése előtt létrejöhet az első fázisú megállapodás az Egyesült Államok és Kína között. A hangulatot tovább javította az európai piacokon az amerikai tőzsdéken a várakozáson felüli foglalkoztatási adatoknak köszönhetően bekövetkezett árfolyam-emelkedés is. Az európai kereskedési idő végén az amerikai indexek is már egy százalék körüli nyereségben jártak. Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás reményében és az OPEC termeléscsökkentési megállapodásának köszönhetően az olajárak is erősödő lendületet vettek pénteken. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális együttműködése, az "OPEC+" az önkéntes kitermelési korlátozás napi 500 ezer hordós megemelésében állapodott meg a piaci túlkínálat megfékezése érdekében. A megállapodás a jövő év márciusáig hatályos. Az OPEC+ jelenleg napi 1,2 millió hordóval korlátozza termelését, ami a globális termelés 1,7 százalékának felel meg. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 1,23 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 64,17 dolláron, a WTI ára pedig 1,08 százalékkal 59,06 dollárra emelkedett. Az eurót 0,50 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1047 dolláron, az arany spot ára 1,06 százalékkal 1460,01 dollárra csökkent unciánként.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »