Felminősítés: további javításokra számítanak az elemzők

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Várható volt a Moody's döntése Magyarország felminősítéséről az elemzők szerint, mivel a másik két nagy hitelminősítő - a Fitch Ratings tavasszal, a Standard & Poors pedig szeptemberben - már hasonlóan döntött, és a főbb makrogazdasági adatok is a jobb osztályzat mellett szóltak. Immáron mindhárom nagy hitelminősítő intézet és a piaci befektetők is elismerik a magyar gazdaságpolitika sikereit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek éjjel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az elmúlt hónapok felminősítései bár megkésettek, de egyértelmű elismerései azon eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el.

Várható volt a felminősítés

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta, a magyar gazdaság három éve visszatért a 3 százalék körüli növekedési szinthez, és ez a következő években is megmarad. A költségvetési politika fegyelmezett, az államháztartási hiány tartósan alacsony és az államadósság GDP arányos mutatója is csökken.

Hozzátette, hogy várhatóan a kormány keresletélénkítő intézkedései sem veszélyeztetik ezt a pályát. Az államadósság finanszírozásában megnőtt a lakosság és a hazai kereskedelmi bankok szerepe, miközben a külföldi befektetők felé az ország kitettsége jelentősen mérséklődött, így az adósság megújításának kockázatai, az ország pénzügyi sérülékenysége csökkent.

A kedvező folyamatok előreláthatóan a következő években sem törnek meg, így nemcsak a mostani felminősítés volt indokolt, de az ország hitelminősítésének további javulására is számítani lehet - tette hozzá.

Stabil finanszírozás

Hasonlóan vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is, megjegyezve, hogy a Moody's lépése azért sem volt váratlan, mert a hitelminősítő már egy évvel ezelőtt a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látta el a magyar osztályzatot.

Németh Dávid szerint a Moody's szakértői azért dönthettek a felminősítés mellett, mert az elmúlt egy évben az államadósság és a külső adósság tovább csökkent, emellett a költségvetési hiány jóval elmarad a költségvetési törvényben megszabott szinttől. Szintén kedvező, hogy az Államadósság Kezelő Központ forintban újította meg a devizában lejáró adósságot, a belföldi finanszírozás aránya pedig nőtt.

Ezek a lépések stabilabbá tették az adósságfinanszírozást, a hozamok mérséklődése pedig a kamatkiadások csökkenése miatt lényeges tényező. A felminősítés mellett szólt az is, hogy tartósan 2 százalék felett van a gazdasági növekedés - mondta Németh Dávid.

Beárazta a piac

A Moody's felminősítése rövid távon várhatóan nem okoz számottevő piaci mozgást, mivel ezzel a forgatókönyvvel számoltak a befektetők. Az, hogy most már mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában szerepel az ország, megnyitja a magyar piacot új, hosszú távú befektetők előtt, akik stabilabbá tehetik az adósságfinanszírozást - jegyezte meg.

Jöhet még javítás

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában szintén hangsúlyozta, hogy várható volt a felminősítés, mivel a Moody's már tavaly novemberben pozitív kilátást adott a minősítésre, az azóta bekövetkezett folyamatok pedig megerősítették a felminősítés indokoltságát.

Arra számítanak, hogy jövőre további pozitív kilátásokat, azt követően pedig felminősítéseket adhatnak a hitelminősítő intézetek, a kedvező folyamatok - az államadósság csökkenése, annak fenntarthatósága és szerkezetének lényeges javulása, a fegyelmezett költségvetés, a tartósan masszív külső finanszírozási képesség, ennek következtében meredeken csökkenő nettó és bruttó külső adósság, a külső sérülékenység szignifikáns csökkenése, valamint a gazdasági növekedés várható jelentős élénkülése - miatt.

Az elemző szerint az évtized végére több fokozattal a jelenlegi szint felett állhat a hazai adósság minősítése.

Így reagált a minisztérium
A gazdasági tárca közleményében felidézte, hogy 2011 végén a Moody's volt az első, amely a spekulatív kategóriába minősítette Magyarországot. Emlékeztettek arra, hogy az akkori leminősítések elvágták Magyarországot azoktól a konzervatívabb befektetőktől, akiknek a szabályzata előírja, hogy csak befektetésre ajánlott országok államkötvényeit vásárolhatják meg.
A sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország minden makrogazdasági mutatója javult az elmúlt években, az államadósság mértéke elismerten csökkenő tendenciát mutat, mindezt már a hitelminősítők sem hagyhatták figyelmen kívül - hangsúlyozták a közleményben.

Kicsit megkésve

Az MNB közleményében hangsúlyozta, hogy ezzel már a Moody's is elismeri az új gazdasági modell eredményeit, köztük a fenntartható növekedés biztosítását. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek fiskális és monetáris politikai fordulatának köszönhetően markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók alakulásában és az ország kockázati megítélésében, amelyet a piaci szereplők és a szakértő elemzők már régóta elismernek.

Az elért eredmények közül az MNB kiemelte a külső sérülékenység jelentős mérséklését és a növekedési kilátások javítását, amelyekhez a jegybanki programok is érdemben hozzájárultak azzal, hogy az árstabilitás biztosítása mellett a gazdaság egészének is széles körű támogatást nyújtanak.

A gazdasági fundamentumok stabil javulását figyelembe véve az MNB régóta azt az álláspontot képviseli, hogy szakmailag indokolt és időszerű a magyar adósbesorolás javítása - olvasható a közleményben. Az MNB szerint a folyamatosan javuló költségvetési, pénzügyi és reálgazdasági folyamatok alapján újabb pozitív értékelések érkezhetnek.

4IG 619 (1,48 ) AKKO Invest 413 (-1,20 ) APPENINN 320 (-4,19 ) BIF 234 (3,54 ) DELTA 79 (-1,25 ) Duna House 310 (-2,52 ) EHEP 1775 (2,60 ) ENEFI 305 (1,67 ) Gloster 2740 (6,20 ) MOL 1600 (-1,11 ) MTELEKOM 365 (-0,82 ) Megakran 4 (-8,70 ) NORDTELEKOM 24 (-3,23 ) NUTEX 23 (-5,86 ) OPUS 229 (-1,51 ) OTP 9020 (-0,66 ) PANNERGY 686 (-0,58 ) RICHTER 6810 (0,15 ) WABERERS 1155 (-3,75 )