-->

Felminősítésre zuhantak a hozamok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egyhavi mélypontra esett a portugál államkötvények hozama hétfőn, köszönhetően annak, hogy a Standard & Poor's felminősítette Portugáliát, illetve a Sziriza vártnál nagyobb arányú győzelmet aratott a görög parlamenti választáson.

Egy lépésre a befektetésre ajánlott kategóriától

A tízéves portugál államkötvények hozama 8 bázisponttal 2,47 százalékra csökkent, miután a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pénteken egy fokozattal javítva "BB+" kategóriába sorolta át Portugália devizában fennálló, hosszú futamidejű szuverén kötelezettségeit.

Az új osztályzat már csak egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriák alsó szintjétől, kilátása pedig stabil.

A választások hatása

A spanyol és az olasz államkötvények hozamai is csökkentek - 1,96, illetve 1,78 százalékra - hétfő délelőtt, miután a görög választási eredmények meghozták az étvágyat a kockázatosabb befektetések iránt is.

Később stagnálásra váltottak a hozamok, mert erősödtek a közelgő portugál és spanyol választások miatti aggodalmak. Portugáliában október 4-én tartanak parlamenti választást, ám valószínűleg sem a jobb-, sem a baloldal vezető pártja nem lesz elég erős ahhoz, hogy többségi kormányt tudjon majd alakítani.

Elemzők attól tartanak, hogy a politikai bizonytalanság megroppanthatja az adósságválságból sikeresen kilábalt gazdaságot.

Spanyolországot illetően ugyancsak attól félnek a befektetők, hogy politikailag bizonytalan helyzet alakul ki, ha Katalóniában az elszakadást pártolók győznek a vasárnapi népszavazáson.

Csak a görögöknél volt emelkedés

A tízéves német államkötvényhozam 0,67 százalékon, változatlan szinten állt hétfőn. Pénteken viszont több mint 10 bázisponttal esett, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nem változtatott a kamatokon, meghosszabbítva a szinte ingyenpénz korszakát.

A tízéves görög államkötvények hozama 2 bázisponttal 8,28 százalékra emelkedett, a kétéves lejáratúaké viszont 39 bázisponttal 10,40 százalékra esett.