-->

Gyengülés után csökkent az olaj ára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mérsékelt gyengüléssel nyitottak hétfőn a New York-i részvénytőzsdék.

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban az Egyesült Államokban, ami szertefoszlatta azokat a reményeket, hogy a reálgazdaság gyenge teljesítménye miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed agresszíven csökkenti a kamatokat. Továbbra is 95 százalékos többségben vannak azok, akik szerint kisebb kamatcsökkentés várható, de a piaci szereplők már csupán 1,8 százalék esélyt adnak annak, hogy a Fed 50 bázisponttal viszi le az irányadó kamatot, míg egy hete még 20 százalék volt az arányuk.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,16 százalékkal, az S&P 500 0,18 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,10 százalékkal süllyedt a nyitást követő percekben. Pénteken enyhén gyengült New York. A DJIA 0,16 százalékkal, az S&P 500 0,18 százalékkal, a Nasdaq 0,10 százalékkal süllyedt.

Az olajpiac a délelőtti áresés után stabilizálódott, az Irán nukleáris programja körüli feszültség árfelhajtó hatását kioltotta a globális gazdaság lelassulása és következésképpen az olaj iránti kereslet visszaesése miatti aggodalom. Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 21 centtel 57,49 dollárra süllyedt. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 1 centtel 64,22 dollárra csúszott le.

A dollár jegyzése alig változott. Az euró kora délután 1,1215 dollár körül forgott a reggeli 1,1221 dollárral szemben. Az arany erősödött, mert a befektetők körében az a többségi vélemény, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a jó munkaerőpiaci adatok ellenére következő ülésén csökkenti az irányadó kamatot. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1404,58 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint pénteken. Az amerikai határidős jegyzés 0,5 százalékkal 1407,4 dollárra ment föl.