Hanyagolhat minket ma a Moody's

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A kilátás javítását várja a piac. De miért tenné ezt a Moody's, ha a szeptemberi országértékelés óta semmi sem történt?

Az Amerikában ma moziba kerülő új James Bond filmnél is izgalmasabb lehet, hogy a tőzsdehét záróakkordjaként, piaczárás után teheti közzé a Moody's hitelminősítő Magyarországgal kapcsolatos értékelését. Emlékezhetünk, hogy legutóbb, vagyis júliusban, a hitelminősítő nem közölt véleményt. Erre most sem kötelezi semmi. A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata "Ba1", stabil kilátással. Ami épp egy osztással marad el a befektetésre ajánlott kategóriától.

Túl optimista a piac?

A kilátás pozitívra javítását várja a piac, ugyanakkor ettől nem várnak jelentős változást a forint árfolyamában – mondta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, aki a konszenzusnál kevésbé derűlátó. Véleménye szerint még a kilátás javítása sem várható, mert a Moody’s által korábban megfogalmazott kritériumok tekintetében nem történt elmozdulás.

Majd ha csökken az adósság

Emlékeztetett rá, hogy a Moody’s szerint akkor kerülhet sor felminősítésre, ha az erőteljesebb GDP növekedés nagyobb politikai stabilitással társulna, vagy ha az adósságpálya szignifikáns csökkenésének erős bizonyítékait látnák.

A hitelminősítő már szeptemberi országértékelésében figyelmeztetett, hogy csupán 2,7 százalékos GDP növekedésre számítanak 2015-ben Magyarországon, amely elmarad az MNB 3,3 százalékos előrejelzésétől. Szerintük a magyar gazdaság az európai uniós, az orosz és a kínai gazdasági lassulás hatásainak is ki van téve. Amit az erősödő belső kereslet ellensúlyozhat valamelyest.

Talán a Fitch, esetleg jövőre

A ma esti Moody’s értékelésnél érdekesebb lehet a Fitch Ratings november 20-án esedékes magyar államadós-osztályzat értékelése. Náluk ugyanis már május óta pozitív kilátás van érvényben. Magyarán bármilyen pici javítás már a befektetésre ajánlott kategóriát jelentené. Bár a piaci várakozások szerint erre inkább csak tavasszal kerülhet sor.

Annál is inkább, mert a Fitch szerint majd a csökkenő külső adósságráták hozhatnak felminősítéseket a régióban. Ahol a folyó fizetési mérlegek bővülő többlete és a bankok külső adósságának mérséklődése támogatja a külső tényezők javulását. A hitelminősítő arra számít, hogy a kedvező folyamatok folytatódnak, ami középtávon a minősítésekben is pozitív elmozdulásokat eredményezhet a továbbra is magas külső adósság mellett.

Ezt olvasta már?

Negatívra rontotta Franciaország kilátását a Fitch »