Harmadával csökkenhet a magyar devizatartalék

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Talán nem véletlen a bejelentés ütemezése, hiszen pénteken dönt a Fitch a magyar hitelminősítésről.

Meglepő bejelentést tett egy csütörtök délelőtti háttérbeszélgetésen Hoffmann Mihály, az MNB igazgatója, aki a jegybank kétéves kitekintését ismertette. A tanulmány azt taglalja, miként hatnak a bankrendszeri likviditásra, a jegybankmérlegre és a devizatartalékra azok a programok, melyeket az utóbbi időben bevezettek. Talán a leglátványosabb újdonság, hogy 2017-re akár 10 milliárd euróval is csökkenhet a devizatartalék.

Kapóra jött a Guidotti-szabály

A jegybank devizatartaléka július végén 34,615 milliárd euró volt, miután 146 millió euróval csökkent a megelőző hónapban. Szeptemberben azután tovább csökkent, 32 milliárd euróra. Ami 2009 óta a legalacsonyabb szint. 

A tartalék zsugorítására azért van lehetőség, mert az ország rövid lejáratú külső adósságának csökkenésével kisebb a devizatartalékolási igény. A rövid adósság 24 milliárd euró, s a Guidotti-szabály szerint, amely a legelfogadottabb mutató, a devizatartaléknak csak az ország rövid külső adósságának szintjét kell mindenképpen meghaladnia. Vagyis a devizatartaléknak arra kell elegendőnek lennie, hogy az ország éven belül lejáró, nem rezidensekkel szembeni, jellemzően devizaköveteléseit fedezze.

Dübörög az önfinanszírozás

Emlékezhetünk rá, hogy az utóbbi másfél évben jelentősen átalakult az MNB hagyományos eszköztára. A pénzügyi szektor a likviditáskezelése során egyre inkább az állampapírokra, illetve azokon belül is a hosszabb futamidejű államkötvényekre támaszkodik.  Az önfinanszírozási program következtében megnőtt a hitelintézetek állampapír-kereslete, s ennek hatására az államadósság devizaaránya érdemben csökkent.  

Külön érdekessége az MNB önfinanszírozási programjának, hogy idén júliusa óta a másodpiacon magyar állami devizakötvényeket vásárolnak, azon belül is főként a rövidebb hátralévő futamidejű papírokat. Elemzők szerint ez összefügg a Templeton alapkezelő kivonulásával. Magyarán az MNB vélhetően azzal csökkenti a likviditást, hogy folyamatosan veszi a Templeton által birtokolt papírokat. Miután ezek közeli lejáratúak, egyszerre csökkenhet az államadósság és mérsékelhető a devizatartalék.

Talán a Fitch is figyel

Az államadósság devizaarányának csökkenése kulcsfontosságú tényező a hitelminősítők értékelési szempontjai közül - hangsúlyozta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Hozzátéve: az adósság csökkenése lehetőséget nyújt, hogy a devizatartalék esetében is enyhítsenek a korábbi szinteken.

Az MNB frissen közölt célja, miszerint a devizatartalékot 10 milliárd euróval zsugorítsák egyenes következménye lesz az önfinanszírozási programnak és a lakossági devizahitelek kivezetésének, amelynek hatásai fokozatosan csökkentik a tartalék szintjén még a jövőben is. A  bejelentés ütemezése talán nem véletlen: a pénteki hitelminősítési döntés (Fitch) előtt a piac fokozottan figyel minden devizával kapcsolatos hírre.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem volt ellenszavazat - maradt az alapkamat »

4IG 620 (-0,32 ) ALTEO 872 (0,69 ) APPENINN 373 (-0,13 ) CIGPANNONIA 188 (0,75 ) ESTMEDIA 129 (0,47 ) FUTURAQUA 103 (0,39 ) GSPARK 5220 (-0,38 ) MOL 2576 (0,78 ) MTELEKOM 454 (0,44 ) NORDTELEKOM 49 (3,59 ) NUTEX 39 (-0,77 ) OPUS 291 (1,39 ) OTP 15250 (0,66 ) PANNERGY 742 (6,00 ) RICHTER 7000 (1,16 ) SET Group 99 (2,27 ) ZWACK 17500 (0,29 )