Háromszor biztos kamatot emel a Fed idén

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A PMI index a termelői ágazatban 57 pontról 53,3 pontra csökkent áprilisban. A termelői árindex márciusban 3,5 százalékkal növekedett. A kereskedelmi mérleg februárban 841 millió euró többlettel zárt.

A Fed nagy támasza volt a dollárnak

A forint a héten tovább növelte a múlt heti veszteségeit az euróval szemben. Az állami ünnepre való tekintettel a kereskedés visszafogott volt a hét első felében. Szerdától mindkét irányban láthattunk mozgást, majd a forint gyengülését is, egészen a 314,5 HUF/EUR árfolyam határig, ami a leggyengébb árfolyam 2017. december közepe óta.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A forint az amerikai dollárral szemben zuhant a főbb piacok alakulása szerint, míg az amerikai dollár erősödött. A forint az elmúlt napokban jelentős veszteséget szenvedett el az amerikai központi bank (Fed) szerdai ülése után, amelynek eredményeként az esti órákban egészen a 262,7 HUF/USD árfolyam szintre esett.

„Mint már említettük, a fő devizapár esetében a dollár erősödött. Nyereségét segítette növelni a hét legfontosabb eseménye - a Fed ülése -, amely után az EUR/USD árfolyam az 1,194 USD/ EUR szintre emelkedett.” - mondta az AKCENTA CZ szakértője.    

Három kamatemelés biztosan lesz az idén!

A Fed ülése nem okozott meglepetést, ugyanis politikáját megőrizte korábbi állapotában. Ennek ellenére a jegybank rámutatott a gyorsuló inflációra, a fogyasztói kosár több elemét tekintve az árnövekedés megközelítette a 2 százalékot. A jelenlegi piaci várakozások szerint ebben az évben három kamatemelésre kerülhet sor, a negyedik emelés valószínűsége a piac jelenlegi értékelése szerint körülbelül 50 százalék.

Optimista az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 0,1 százalékról 3,2 százalékra növelte a magyar gazdaság 2019-re becsült növekedési rátáját. A magyar kormány becslése még optimistább, ugyanis 4,3 százalékos növekedést jelez az idei évre, jövő évre pedig lassulást 3,8 százalékra.

A Bizottság szerint az ország vállalkozásainak rövid távú várakozásai azt jelzik, hogy a gazdasági növekedés 2018 első felében stabil marad, a teljes idei évre pedig el kell érnie a 4 százalékot. Az EB szerint jövőre a növekedés lassulását az okozza majd, hogy a vállalkozások elérik a beruházási kapacitásukat a stagnáló fogyasztási dinamika mellett.

Ezt olvasta már?

337 forint felé csúszott az euró árfolyama »