Használta az ollót a brit jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az általános elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélypontot jelentő 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát a brit jegybank a több mint hét éve érvényben lévő 0,50 százalékról.

Történelmi mélységben az alapkamat

A Bank of England (BoE) monetáris tanácsa a csütörtökön bejelentett döntés szerint 435 milliárd fontra emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos keretösszegét.

A Bank of England (BoE) a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni reálgazdasági és piaci sokk miatt szállította le az alapkamatot. A jegybank 2009 márciusa óta tartotta érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot.

A BoE 1694-es alapítása és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Nem lesz negatív kamat

A brit jegybank nem készül negatív kamatot bevezetni, de minden tőle telhetőt meg fog tenni a gazdasági stabilitás eléréséért - jelentette ki az intézmény kormányzója a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón.

Mark Carney hangsúlyozta, hogy az alacsonyabb alapkamat reményei szerint azonnal éreztetni fogja kedvező hatását. Hozzátette: a Bank of England (BoE) minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy az új realitásokkal szembesülő brit gazdaságban teljesüljenek a monetáris és fiskális célkitűzések. A kormányzó ezzel a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni reálgazdasági és piaci sokkra utalt.

Kijelentette azonban azt is, hogy nem áll szándékukban negatív kamatot bevezetni. Azt viszont elképzelhetőnek nevezte, hogy 0 közelire szállítják le az alapkamatot.

Új programok indulnak

A jegybank döntött arról is, hogy két új programot indít: 10 milliárd font értékben befektetésre ajánlott vállalati kötvényeket vásárol a következő másfél évben, valamint akár 100 milliárd font értékben kihelyezett kedvezményes kölcsönökkel támogatja a pénzintézetek hitelezési tevékenységét.

Rontottak a várakozásokon

A Nagy-Britanniának az Európai Unióból való távozási szándéka és ennek már most megmutatkozó gazdasági következményei miatt a jegybank jelentősen, 2,3 százalékról 0,8 százalékra csökkentette a szigetországban 2017-ben várható gazdasági növekedésről májusban közölt becslését.

A Bank of England soha ilyen mértékben nem rontotta a gazdaság bővüléséről szóló előrejelzését azok 1993-as bevezetése óta. 2018-ra a jegybank a korábban várt 2,3 százalékos bővülés helyett 1,8 százalékosra számít. A munkanélküliség növekedni fog a Bank of England szerint: jövőre 5,4 az utána következő évben 5,6 százalékos lesz.

Rendszerváltás jön

Összegzésként a kormányzó úgy fogalmazott, azért hozták meg ezeket a döntéseket, mert a gazdasági kilátások "észrevehetően" megváltoztak.

Mark Carney szerint az EU-ból való kilépés "rendszerváltás", amelynek eredményeként Nagy-Britannia "újraértelmezi az áruk, a szolgáltatások, az emberek és a tőke szabad áramlásával" szembeni nyitottságát.

Azzal, hogy a jegybank "idejében átfogó" lépéseket tett, csökkentette a bizonytalanságot és növelte a bizalmat - vélekedett.

Ezt olvastad már? Megrángathatja a brit jegybank a fontot
A Brexit után egy kereskedési sávba került be a GBP/USD az 1,28, és 1,35-ös szintek között. Ma lesz a brit jegybank kamatdöntése melyet követően érdemes a sávozó kereskedés szabályait betartani. Varga Zoltánnal, az Equilor elemzőjével megnéztük technikai szempontból a kurzust.

Ezt olvasta már?

Politikai nyomás - lemondott az ukrán jegybank elnöke »