Ismét a kamatemelés mellett döntött a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Huszonöt bázisponttal 1,25 százalékra emelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán.

Idén ez volt a második alkalom

A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. A Fed legutóbb az idei második kamatdöntő ülésén, a márciusin emelte 25 bázisponttal az irányadó kamatot 1,00 százalékra a piaci várakozásoknak megfelelően, ezt megelőzően pedig a tavaly decemberi ülésén, szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra.

Ez történt tavasszal
Bár a dollár árfolyama csökkent, a piacok jól reagáltak a Fed kamatemelésére. A piacok erre számítottak, de továbbra is vannak bizonytalansági tényezők.

A decemberi volt a Fed első kamatemelése egyéves szünet után, azt követően, hogy gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.

A Fed irányadó kamatlábának hosszú távú átlaga 5,80 százalék. A kamatláb 20 százalékon érte el a csúcsát 1980 márciusában és 0,25 százalékon a mélypontját 2008 decemberében.

Nem mozgatta érdemben a piacokat

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói és így tettek a a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók is. Emelkedéssel zár viszont a Budapesti Értéktőzsde.

Olvasta már? - Emel a Fed, csak nem mindegy milyen gyorsan
A piacok már biztosra vették a délutáni kamatemelést, a lényeg azonban a folytatás. A túl gyors ütemű emelés megijesztheti a befektetőket - ami a gazdasági növekedést is visszavetheti - így a Fed várhatóan csak óvatos lépést tesz majd. Az emelés ténye azonban már önmagában is negatív hír a kötvénypiac számára, így a befektetőknek jelenleg inkább Európa - ezen belül is a részvénypiacok - irányába érdemes fordulni, ahol továbbra is marad az alacsony kamatszint - javasolja a K&H.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

A Fed szinten tartotta az irányadó dollárkamatot »