Izgalmas perceket hoznak a jegybankok?

| forrás:
TF
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A héten két jegybank is tart kamatdöntő ülést. Az egyik a Magyar Nemzeti Bank, amely egy átfogó lazító intézkedési csomagot jelenthet be, egyes piaci elképzelések szerint csökkenteni fogják az overnight betéti kamatokat. A másik fontos mozzanat pedig a FED ülése lesz.

A videó kattintásra indul.

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a következő hét egyik fontos eseménye, illetve kereseti és kiskereskedelmi adatok várhatóak.

További lazítás valószínű

A szeptember 11. és 13. között megkérdezett 17 elemző közül a válaszadók mindegyike úgy vélte, hogy a jegybank nem módosít az alapkamat 0,9 százalékos rekord alacsony szintjén. Mindazonáltal többen úgy látják, hogy a monetáris tanács tovább lazíthatja politikáját a piaci likviditás növelésével vagy az egynapos betét jelenleg mínusz 0,05 százalékos kamatának csökkentésével.

"Nem lepődnénk meg, ha valami teljesen váratlan dolgot rántana elő az MNB politikai eszköztárából" - írta Peter Attard Montalto, a Nomura globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott vezető elemzője.

Hozzátette: úgy véli, hogy a magyar jegybank megpróbál időt nyerni az államkötvényhozamok csökkentéséhez és a monetáris feltételek lazításához, mielőtt az Európai Központi Bank elkezdi szigorítani monetáris politikáját.

A monetáris tanács - az augusztus 22-i üléséről kiadott rövidített jegyzőkönyv szerint - úgy ítéli meg, hogy továbbra is kitartanak a lefelé mutató inflációs kockázatok, és az emelkedő lakásárak, illetve bérek nem adnak okot aggodalomra. Ez nyilvánvaló jelzése annak, hogy az MNB fontolgatja monetáris politikájának további lazítását- írta a Reuters.

Teljesítette az elvárásokat az MNB kamatdöntése
Augusztusban, az elemzői várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a jegybanki alapkamaton a testület, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.