Rendesen futottak az európai piacok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Gyenge kezdés után emelkedésnek indultak az árfolyamok csütörtökön az európai értékpapírpiacokon. A tőzsdék túlnyomó többsége indexemelkedéssel fejezte be a kereskedést.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,39 és 0,32 százalék emelkedést mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,55 százalék nyereséggel fejezte be a napot. A londoni tőzsde a gyengén záró néhány európai piac közé sorolt be csütörtökön, az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján 0,07 százalékkal alacsonyabban végzett. Frankfurtban a DAX 0,42 százalékkal, Párizsban a CAC-40 pedig 0,60 százalékkal emelkedett zárásra. Madridban 0,60 százalék, Milánóban 0,68 százalék erősödést ért el a tőzsdei árfolyammutató. A tőzsdei árfolyammutatók elsősorban kedvező vállalati eredménybeszámolóknak köszönhették csütörtöki emelkedésüket Európában. A Societe Generale részvénye négy százalékkal erősödött várakozáson felül negyedéves eredményének köszönhetően. Hasonlóképpen a brit Barclays eredményét is két százalékos árfolyamnyereséggel jutalmazták a tőzsdei befektetők. A vártnál nagyobb nyereséget jelentett a holland ING Groep is, éves eredményére tett figyelmeztetése miatt azonban részvénye közel négy százalékkal gyengült. A Royal Dutch Shell nyeresége elmaradt a várakozásoktól, részvényének árfolyama közel öt százalékkal csökkent. A német Zalando internetes kiskereskedelmi portál megemelt éves nyereség-előrejelzését közel tizenöt százalékos árfolyamemelkedéssel jutalmazták a befektetők.

Az olaj ára hat napja első alkalommal csökkent csütörtökön, az európai kereskedési idő végén a WTI 3,14 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 56,74 dolláron, a Brent ára pedig 2,35 százalékkal 63,52 dollárra csökkent. Az árcsökkenést egyrészt a dollárkamat-csökkentési várakozások visszafogásának, másrészt a növekvő amerikai olajtermelésnek tulajdonítják az olajpiacon. A kamatcsökkentést elemzők gazdaságösztönző, így olajkeresletet növelő eszköznek tekintik. Az euró árfolyama 0,12 százalékkal 1,1061 dollárra csökkent, az arany ára 0,85 százalékkal lett alacsonyabb, unciánként 1425,55 dolláron állt.

Ezt olvasta már?

Most éppenséggel gyengélkedtek az európai piacok »