Kamatlesők Mekkája ma London

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az óceán mindkét partján azt figyelik most, hogy mit mondanak a jegybankárok a brit fővárosban.

Londonra figyel ma a világ, s ezúttal nem csak Mark Carney (BoE) elnöki beszéde miatt, hanem azért is, mivel Janet Yellen Fed kormányzó is a brit fővárosban beszél globális gazdasági témákról és a monetáris politikáról.

A tengerentúlon már érik a harmadik

A Fed elnöke Nicholas Sternnel beszél majd magyar idő szerint este héttől, a Brit Akadémia elnökével tartott nyilvános vitája után kérdésekre is válaszol – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: a piac azt figyeli, hogy Yellen vajon mit mond az amerikai kamatpályáról. A várakozások szerint sanszos, hogy ősszel vagy télen sor kerülhet az idei harmadik kamatemelésre.

Visszavonul a BoE?

Brit szempontból azonban sokkal érdekesebb – folytatta az elemző, hogy ma jelenik meg a Bank of England pénzügyi stabilitási jelentése. Emlékezhetünk – mondta Varga Zoltán, hogy egy évvel ezelőtt, a Brexit szavazást követően, Mark Carney bejelentette, a jegybank kész likviditást nyújtani a piacnak, és sürgősségi hitelvonalakat biztosít a pénzügyi szektor számára.

Most vizsgálják felül, hogy a továbbiakban szükséges-e fenntartani a rendszert a jelenlegi méretben. Mivel a Brexit-szavazást követően, szinte azonnal emelkedő pályára álltak az Egyesült Királyság gazdasági aktivitását, illetve a fogyasztói, és üzleti hangulatot mérő indexei, egyes vélemények szerint itt az ideje, hogy visszavonják, vagy csökkentsék a jegybanki intézkedéseket.

Túlpöröghet a szigetországi hitelpiac

Felmerülhet az is – hívta fel a figyelmet az elemző, hogy a jegybank visszaemeli az anticiklikus tőkepuffer szintjét 0 százalékról 0,5 százalékra. Amit egyébként a Brexit-szavazás után, tavaly július 5-én csökkentettek 0 százalékra.

Ezzel a lépéssel elejét lehetne venni a hitelezés további, túlzott felpörgésének. A bankok közötti jelentős verseny miatt ugyanis kedvező feltételekkel lehet fogyasztói hiteleket felvenni, melynek üteme évi 10 százalékkal nőtt a szigetországban.

Ezt olvasta már?

Változatlanul mélyponton a német infláció »