Kérdéses, mekkora infláció várható Európában

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Akcenta elemzéséből kiderül, hogy novemberben 14,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene. Az viszont EKB nem változtatott folyamatain. Egyúttal kivár, hogy vajon az infláció élénkülése az euróövezetben fenntartható marad-e.

Nincs számottevő változás a forint árfolyamában

A forint-euró devizapár vonatkozásában ezen a héten nem történt lényeges változás. A kereskedés túlnyomórészt a 306,9-308,5 forint/euró tartományban folyt, emellett a forintárfolyam a hét eleje óta némileg gyengülő trendet mutatott.

Az amerikai dollár-forint devizapár a hét első felében jól teljesített, kedden délután elérte a 286,9 forint/dollár szintet. Szerdán megfordult a piaci trend, és a forint kereskedése visszatért a 289 forint/dollár határ körüli értékekre. Csütörtökön a befektetők az Európai Központi Bank (EKB) délutáni ülésére vártak. Az EKB különösebben nem lepte meg a piacokat, de így is csekély veszteséget okozott az eurónak. – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Az euró-dollár helyzete tükröződött a forint/dollár devizapáron is, és délután a forint 291 forint/dollár szintre gyengült.

Továbbra is változatlan marad a QE program

Az Európai Központi Bank nem változtatott a mennyiségi lazítások (QE) programján. A Kormányzótanács jelenleg kivár azzal kapcsolatban, hogy az infláció élénkülése továbbra is fenntartható marad-e, vagy csak átmeneti lesz ez a tendencia. Az EKB ezért megerősítette decemberi döntését, amikor leszögezte, hogy az eszközök QE program keretében történő vásárlása áprilistól havi 60 milliárd euróra korlátozódik a jelenlegi 80 milliárd euróval szemben.

Az EKB kamatpolitikáján sem változtatott. Az irányadó refinanszírozási ráta nulla marad, és a bank betéti kamatlába negatív tartományban marad, -0,4 százalék szinten. A fogyasztói árindex által mért éves infláció decemberben 1,1 százalékra emelkedett, azaz a novemberi kétszeresére, egyúttal 2013 óta a legmagasabb értékre. Ezt a növekedést elsősorban a növekvő energiaárak és olajárak okozták, a maginfláció (ezen árucikkek hatásától mentesen) esetében a kimutatott éves növekedés „csak” 0,9 százalék.

Az EKB elnöke, Mario Draghi tájékoztatójában elmondta, hogy az euróövezet gazdasági kilátásaiban mutatkozó negatív kockázatok globális tényezőkkel mutatnak összefüggést, és az EKB mandátumának minden eszközét használni fogja, ha szükséges. Azt is hozzátette, hogy az inflációs kilátások a következő egy-két negyedévre vonatkozóan magasabbak a vártnál, a defláció kockázata pedig nagyrészt eltűnt. Mivel az infláció kezdi felvenni a célja felé mutató irányt, várható, hogy az EKB vitát nyit a QE program idő előtti lezárásáról, azonban nyár előtt ez valószínűleg nem fog megtörténni. Az EKB ugyanis megvárja, hogyan alakul a maginfláció és egy sor bizonytalan kimenetelű politikai esemény.

Forrás: Akcenta