Kilátást javíthat a Moody's

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Felminősítést nem várhatunk, de a magyar államadósság kilátásait stabilról pozitívra javíthatják.

Pénteken, piaczárás után mondhat véleményt a magyar államadósságról a Moody’s hitelminősítő. A meglévő Baa3 besoroláshoz a Moody’s-nál stabil kilátás tartozik, elképzelhető, hogy ezt áttekinti és pozitívra változtatja a hitelminősítő, ahogy azt az S&P is megtette augusztus 25-én.

Optimisták a befektetők

A befektetők optimisták a hétvégén várható Moody’s döntés előtt és kilátásjavításra számítanak – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Emlékeztetve: a Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába Magyarországot.

A hitelminősítő tavalyi indoklása szerint javult az adósságállomány szerkezete, ezáltal jelentősen csökkent hazánk külső sérülékenysége, és csökkenő pályán van az államadósság.

Meglepetés lenne a felminősítés

Egy újabb felminősítés meglepetés lenne a választási év előtt – tette hozzá Varga Zoltán, hiszen a Moody’s a lehetséges felminősítést az ország gazdasági  és fiskális pozíciójának javulásához köti, emellett az adósságcsökkenés és növekedéstámogató strukturális reformok javíthatnák megítélésünket.

E kritériumrendszerből a növekedés a vártnál jobban alakul, de ez kevés lehet ahhoz, hogy a kilátásjavítási fázist kihagyva emelje besorolását a Moody’s.

Legendás a késlekedés

A kilátás javulhat, s ha a sanszokat nézzük, akkor nagyjából 50-50-nél állhat a mérleg nyelve – vélekedett Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Szerinte a hitelminősítők legendás késlekedése szólhat a felminősítés ellen. Köztudottan mindig kivárnak a döntéssel.

Bár a forintra nehezedő felértékelési nyomás kockázatot hordoz, kérdéses, hogy mit lép majd a jegybank. A Moody's jellemzően jól kezeli az efféle monetáris finomhangolásokat.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Ezúttal 15 milliós bírságot kapott a Hársfa Gold Kft. »