Kína lépett New York zuhant

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Erősen csökkentek az indexek hétfőn nyitáskor a New York-i részvénytőzsdéken.

A jüan több mint egy évtizede a legalacsonyabb szintre esett a dollárra szemben. A tőzsdéket megrázta, hogy Peking kész volt a sokáig kulcsárfolyamnak tekintett 7 jüan alá engedni a dollár jegyzését, jelezve, hogy Peking tolerálja valutája további gyengülését, ami tovább izzíthatja a kereskedelmi konfliktust az Egyesült Államokkal. Az amerikai exportot drágító fejlemény főleg a technológiai cégek papírjait viselte meg. Az Apple a vámháború miatt már a harmadik napja esik, és a kereskedelmi kapcsolatok stabilitására különösen érzékeny Boeing és Caterpillar is veszteségben áll.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 1,80 százalékkal, az S&P 500 1,74 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 2,21 százalékkal esett a nyitást követő percekben. Pénteken gyengült New York. A DJIA 0,37 százalékkal, az S&P 500 0,73 százalékkal, a Nasdaq 1,32 százalékkal csökkent. A kereskedelmi háború miatt romló keresleti kilátások miatt az olaj jegyzése erősen esett. Hétfő délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 68 centtel 54,98 dollárra esett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 75 centtel 61,14 dollárra ment le.

A dollár stabilizálódott. Az euró kora délután 1,1171 dollár körül forgott a reggeli 1,1101 dollárral szemben. Az arany hat éves csúcsra hágott, mert a kereskedelmi feszültségek okozta aggodalom miatt erősödött a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1462,30 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,20 százalékkal magasabban, mint az előző kereskedési napon. Az amerikai határidős jegyzés 0,8 százalékkal 1474,30 dollárra emelkedett.

Ezt olvasta már?

Megszakadt a nyereséges sorozat »