-->

Kínai együttműködéssel erősít a magyar jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kínai bankközi piaci ügynöki szerződést és a renminbi elszámolási számla szolgáltatások nyújtásáról szóló együttműködési megállapodást írt alá a Bank of China-val (BOC) erősítette meg a hétfői esemény részleteit ismertető, kedden kiadott közleményében az MNB. Az MNB így piaci alapra helyezi a Bank of China segítségével a kínai pénzügyi piacok elérését.

A kínai kötvénypiaci befektetések hozzájárulnak az MNB befektetési portfóliójának diverzifikáltabbá tételéhez - hangsúlyozza a magyar jegybank. A megállapodások a két bank közötti együttműködést, tágabb értelemben a kínai-magyar gazdaságdiplomáciai kapcsolatok erősítését szolgálják.

A kínai bankközi piaci ügynöki szerződés létrejötte kifejezi az MNB kínai gazdaságba vetett bizalmát, egyúttal támogatja a Kína és Magyarország közötti együttműködés elmélyítését - hangsúlyozza az MNB honlapján is olvasható közlemény.

A megállapodást a kínai pénzügyi piacok fejlődése, illetve a piaci szabályozásban bekövetkezett változások tették lehetővé. A Bank of China-val kötött ügynöki szerződés mellett az MNB megtartja a kínai szabályozó hatóságokkal, kifejezetten a Kínai Népköztársaság jegybankjával (PBC) fennálló kiváló kapcsolatait is.

A renminbi elszámolási számla szolgáltatások nyújtásáról aláírt megállapodásban a felek vállalták, hogy felmérik, miként tudná az MNB hatékonyabban végrehajtani renminbi elszámolásait, illetve együttműködnek Budapest, mint a közép-kelet európai renminbi elszámolási központ szerepének erősítése érdekében.