Kis lépésekkel halad a jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Júniusban folytatódhat a monetáris finomhangolás, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tovább korlátozhatja a három hónapos jegybanki betétállományt az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, az alapkamatban viszont nem várható változás.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden változatlanul, 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot, ami megfelelt a piaci várakozásoknak.

Újabb likviditáscsökkentés jöhet

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában jelezte, hogy az MNB már második hónapja nem változtatott a három hónapos jegybanki betéti eszközök maximális állományán. Azonban a jegybank várhatóan június végén újabb 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről fog határozni a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ehhez azonban meg kell ismernie a júniusi inflációs jelentés számait - írta az elemző.

Hozzátette: a következő hetek a külföldi impulzusok szempontjából hozhatnak változást. A várakozások szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) következő, június 14-i ülésen ismét kamatot emelhet. A magyar monetáris folyamatokat az Európai Központi Bank (EKB) június 8-ai ülése is befolyásolhatja, bár az EKB az idei év végéig havi 60 milliárd eurós keretösszeggel tartja érvényben az eszközvásárlási programot, amelynek vége előtt - a legutolsó nyilatkozatok szerint - nem kerül sor kamatemelésre.

Az elemző szerint az EKB első kamatemelése csak a jövő év közepén lehet, jóval korábban változhat azonban a jegybanki kommunikáció: Peter Praet, az EKB igazgatóságának tagja május elején egy brüsszeli konferencián elmondta, hogy az eurózóna gazdasága egyre szilárdabb lábakon áll, és hamarosan megváltozhat a jegybank fő iránymutatása.

Ezt a lépést várják összel

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra számít, hogy az MNB szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat - olvasható a kommentárban.

A piac csak kismértékű kamatemelést áraz a következő egyéves időtávra: a jelenlegi 0,15 százalékos szintről 0,36 százalékra emelkedhet a három hónapos bankközi (Bubor) kamat a határidős kamat-megállapodások (FRA) szerint. Ezzel szemben az elemző a bankközi kamatok további kis mértékű csökkenését valószínűsíti, az alapkamat pedig változatlan maradhat.

Ezt a lazító politikát addig folytathatja az MNB - jelezte az elemző, amíg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja újrabefektetési politikáját és a mérlegfőösszegét stabilan tartja, valamint a kamatemelési ciklusa nem kapcsol magasabb fokozatba. Fontos lesz az Európai Központi Bank kamatpolitikáját is figyelemmel követni, mivel a két nagy jegybank döntései befolyásolják leginkább az MNB intézkedéseit.

Így alakul majd az infláció

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője rámutatott: bár az MNB legfrissebb előrejelzése szerint a jövő év első felétől tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél, a jegybank mégis kiemelte, hogy amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

Ezáltal az elemző a monetáris kondíciók szigorítására 2018 második feléig nem számít, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely 2018 végére a célszinten tartózkodó infláció, valamint a külső monetáris kondíciók várható szigorodása miatt 1,25 százalékig emelkedhet, de ennél alacsonyabb is lehet.

Hosszabb távon számolhatunk ezzel

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője úgy vélte, lényegében nullára csökkentek a kamatváltozás-várakozások és ezek a májusban napvilágot látott gazdasági-pénzügyi statisztikák sem módosultak érdemben, a vártnál gyorsabb első negyedéves GDP-bővülés és a bérnövekedés ellenére sem. Emellett a fő inflációs mutató éves alapon márciusra és áprilisra is csökkenő indexet mutatott, valamint a külső környezet is támogató.

Az elemző 2017 végéig vagy akár azon túl is változatlan alapkamatot valószínűsít. További nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra - jegyezte meg az elemző.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Továbbra sem változtatott Japán a betéti rátáján »

4IG 824 (-4,19 ) AKKO Invest 28800 (1,41 ) ANY 1320 (-0,38 ) APPENINN 422 (-2,09 ) AutoWallis 103 (-0,48 ) BIF 302 (-1,95 ) CIGPANNONIA 263 (-2,23 ) CyBERG 1600 (-5,88 ) ENEFI 436 (1,16 ) FORRAS/OE 1550 (-8,28 ) FUTURAQUA 100 (-2,91 ) GSPARK 4650 (1,97 ) MOL 2864 (-0,35 ) MTELEKOM 442 (-0,67 ) NUTEX 29 (2,44 ) OPUS 329 (-5,30 ) OTP 13070 (1,08 ) OTT1 254 (-2,87 ) PANNERGY 744 (1,09 ) RABA 1100 (-0,90 ) RICHTER 4810 (-0,21 ) SET Group 111 (-2,63 ) TAKAREK 570 (-1,04 ) WABERERS 1370 (-1,08 ) ZWACK 17150 (-0,29 )