-->

Kitart a célja mellett az MNB

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) valószínűleg minél tovább fenn akarja tartani a laza monetáris politikát. Egyes citybeli vélemények szerint azonban előbb-utóbb szükségessé válhat az eddigi nem konvencionális enyhítési intézkedések fokozatos leépítése.

Sziklaszilárd szándék

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana az MNB monetáris testületének keddi üléséről kiadott közleményt értékelve úgy fogalmazott: a ház megítélése szerint a magyar jegybank "sziklaszilárd" szándéka a lehető legenyhébb monetáris politika fenntartása a lehető leghosszabb ideig.

Jóllehet a mélyen negatív reálkamat nem feltétlenül tűnhet helyénvalónak egy olyan gazdaságban, amely egyértelműen saját potenciálja feletti ütemben növekszik, azonban az MNB továbbra is elszántan vallja, hogy a laza monetáris kondíciókat fenn kell tartani, és azt is, hogy a gazdaság túlfűtötté válásának kockázata elhanyagolható - hangsúlyozta a Morgan Stanley vezető londoni közgazdásza.

Pasquale Diana felidézte, hogy a Morgan Stanley londoni elemzőstábja a hónap elején a közép-európai EU-térségben tett tájékozódó látogatást, és magyarországi megbeszéléseiken is az a benyomásuk támadt, hogy az MNB szerint a magyar gazdaságot nem fenyegeti a túlfűtötté válás kockázata.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Növekedési potenciál emelése

A Morgan Stanley elemzői a március eleji budapesti tárgyalásaikat összegző londoni beszámolójukban hangsúlyozták: tapasztalatuk szerint a magyar jegybanknak az a meggyőződése, hogy a gazdaság "izzásban tartása" önmagában a növekedési potenciál emelésének eszköze, egyebek mellett a fogyasztói bizalom erősítése révén.

A monetáris tanács keddi közleményének hangnemét értékelő kommentárjában Pasquale Diana közölte: a Morgan Stanley a belátható előrejelzési távlatban nem számol a 0,90 százalékos MNB-alapkamat módosulásával, és várakozása szerint a BUBOR ráta még 2019 jelentős részében is zéróhoz közeli szinten marad.

A Morgan Stanley vezető londoni közgazdásza szerint ennek az enyhe alapállásnak a fenntartását elősegíti az a tény, hogy a magyar gazdaságnak nincs nettó külső finanszírozási igénye. Bár a nettó külső fizetési többlet az elmúlt negyedévekben valamelyest szűkült, azonban még mindig elégségesen nagy; a folyómérleg-egyenleg többlete a hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékának felel meg, és ez plusz mozgásteret enged az MNB-nek a monetáris politika kialakításában - hangsúlyozta keddi értékelésében a Morgan Stanley szakértője.

Gyenge inflációs számok

Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza az MNB-közleményben foglaltakat kommentálva kifejtette: az enyhe alapállás indokoltnak tűnhet, tekintettel a meglehetősen gyenge legutóbbi inflációs számokra. Carson felidézte, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció februárban már 2 százalék alatt járt.

A Capital Economics közgazdásza úgy vélekedett azonban, hogy ebben az üzemanyagár-infláció csökkenésének átmeneti hatása tükröződik, és ez a hatás várhatóan már márciusban halványulni kezd.

Carson szerint mindemellett az erőteljes GDP-növekedés felemésztette a magyar gazdaság korábbi kapacitástöbbletét, és jelenleg már kapacitásbeli szűkösségek jelei kezdenek mutatkozni.

Az elemzőúgy véli, e jelek közé tartozik a termelékenység növekedését messze meghaladó ütemű bérnövekedés.

A Capital Economics szakértője elismeri, hogy ennek eddig csekély inflációs hatása van, mivel a vállalatok a profitrésük terhére "lenyelték" a munkaköltség növekedését. Carson szerint azonban ez nem tarthat a végtelenségig, és az inflációs nyomás valószínűleg az idén erősödésnek indul. A cég az idén 2,7 százalékos, 2019-ben 3,3 százalékos egész éves átlagos inflációval számol Magyarországon.

A Capital Economics londoni elemzője szerint nem kizárt, hogy a folyómérleg-egyenleg máris csökkenő többletét az erőteljes hazai fogyasztás mínuszba fordítja.

Carson elmondása alapján a ház központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy ebben a környezetben az MNB az idén elkezdi leépíteni nem konvencionális enyhítési intézkedéseit.

Mi lesz a mérleggel?

A magyar folyómérleg-többlet erózióját más nagy londoni házak is jósolják, de deficit kialakulásával nem számolnak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői erről összeállított legutóbbi tanulmányukban közölték: ha a magyarországi importnövekedés továbbra is a jelenlegi 2-3 százalékpontos mértékben meghaladja az exportnövekedés ütemét, a cég számításai szerint ez az idén felemésztheti a magyar külkereskedelmi mérleg 2,3 százalék körüli GDP-arányos többletét.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői is azzal támasztották alá e várakozásukat, hogy a háztartási szektor fogyasztási dinamikája valószínűleg robusztus marad, tekintettel a jelentős béremelkedésre és a tartósan alacsony kamatszinttel jellemzett környezetre, és ez fenntartja az importkeresletet.

A cég elemzői közölték, hogy mindezt egybevetve 2 százalékra csökkentették a GDP-arányos idei magyarországi folyómérleg-többletre adott előrejelzésüket az általuk eddig várt 3,2 százalékról.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a magyar fizetésimérleg-finanszírozási helyzet változatlanul erőteljes, és ez továbbra is támogatást ad a forintnak.

4IG 520 (0,97 ) AKKO Invest 387 (-1,65 ) ALTEO 786 (2,34 ) ANY 1160 (-0,43 ) APPENINN 308 (-1,91 ) AutoWallis 80 (1,27 ) BIF 235 (-1,26 ) CIGPANNONIA 313 (2,62 ) DELTA 60 (-4,00 ) DM-KER 48 (6,67 ) FUTURAQUA 60 (4,53 ) GSPARK 3290 (0,30 ) Gloster 2700 (9,76 ) KULCSSOFT 1325 (-4,68 ) MASTERPLAST 808 (1,00 ) MOL 1521 (0,46 ) MTELEKOM 349 (0,29 ) Megakran 4 (-0,50 ) NORDTELEKOM 20 (1,02 ) NUTEX 19 (1,85 ) OPUS 203 (1,00 ) OTP 9835 (0,77 ) OTT1 126 (-1,72 ) PANNERGY 706 (0,86 ) RABA 882 (1,15 ) RICHTER 6455 (1,65 ) SET Group 50 (-0,10 ) TAKAREK 460 (4,55 ) WABERERS 1140 (-0,44 ) ZWACK 16450 (0,30 )