Aktuális kockázatok a kötvénypiacon

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ez az év tele volt meglepetésekkel a pénzügyi piacokon, és valószínűleg az év végén sem feledkezhetnek bele a befektetők az ünnepekbe. Politikai és gazdasági bizonytalanság alakítja a piaci feltételeket, a részvények és a kötvények piacán már túl nagy kockázatokkal jár a "vedd meg és tartsd" szemlélet, a befektetőknek szünet nélkül figyelniük kell a fejleményeket.

Az Egyesült Államokban az államkötvények legfőbb kockázati faktora a Fed kamatemelési terve, illetve az ezzel kapcsolatos piaci várakozások változásai. És tudva, hogy lassul a világgazdaság növekedése és az infláció messze van attól, hogy elszabaduljon, sokan arra számítanak, hogy a Fed a jelenleginél galambjellegűbb álláspontot vesz fel a közeli jövőben. Ha mégis kamatlábat emelne a Fed, az sokak számára okozna veszteséget a hozamgörbe minden szakaszán – ezért is tartjuk érdekes lehetőségnek a magas hozamú vállalati kötvények piacát, azon belül is a rövidebb lejáratú papírokat, mivel ezek kevésbé vannak kitéve a kamatlábemelés negatív hatásának.

Európában ennél komplikáltabb a helyzet, de a különféle politikai feszültségek mindenesetre rámutatnak arra, hogy az európai állampapírok túlárazottak. Európában a legfőbb kockázati tényezők a következők:

Egyesült Királyság, Brexit: Akármilyen megállapodás jobb a semminél, ezt mindenki így gondolja. Az egyesült királyságbeli állampapírok árfolyama emelkedett az elmúlt hónapokban, mivel sok befektető keresett biztonságos eszközöket, de alakulhat úgy az EU-val való megállapodás, hogy a 10 éves állampapír hozama 1,2%-ról hirtelen 2%-ra emelkedik, és az állampapírok veszítenek értékükből.

Németország, új vezető a CDU élén: Sokan fellélegeztek, hogy Annagret Kramp-Karrenbauert választották a CDU pártelnökévé, de az is nyilvánvaló, hogy nagyon nehéz lesz fenntartani a nagykoalíciót a CSU-val és az SPD-vel. A 10 éves német államötvény hozama 0,25% körül van, igen szűk tere van a további árfolyamemelkedésnek.

Ezt olvasta már?

Koronavírus vs. Gazdaság 0-0 »