-->

Kötvényekkel menetelhet tovább a Plotinus

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Törzsrészvényekre cserélhető kötvénykibocsátásról döntött a Plotinus Holding. A dinamikusan növekvő társaság a tőkebevonással befektetési céljainak megvalósítására fordítaná, hosszabb távon pedig növelné a részvényesek számát. A társaság múltjáról és terveiről a cég igazgatótanácsának elnöke, Zsiday Viktor számolt be.

Jövő héten jegyezhető

A 100 ezer forint névértékű, 4 éves futamidejű, évente 2 százalékos kamatozású kötvényeket 2015. június 16-18. között lehet jegyezni, a kibocsátás után bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) is. A kötvényeket a futamidő alatt 20 darab Plotinus törzsrészvényre lehet visszaváltani minden hónap 10-15. napja között. A kötvénykibocsátás szervezője és a kötvények forgalmazója az Equilor Befektetési Zrt.

A cég 2011 februárja óta jelen van a BÉT-en, akkor 1525 forintos árfolyammal indultak, ma már közelítik a 4400 forintos árfolyamot is. A dinamikus árfolyam-emelkedéssel a cég 176 százalékos növekedést ért el az egy részvényre jutó saját tőkében, amely egyedülálló teljesítmény a hazai parketten.

Célok és tervek

A Plotinus több területre is fókuszál, eltérő kockázatkezeléssel a magasabb hozamot keresik. Foglalkoznak derivatív tőkepiaci termékekkel, ahol jelentős a tőkeáttétel, de szigorú a kockázatkezelés. Vannak hosszabbtávú értékalapú pénz- és tőkepiaci befektetéseik tőkeáttétel nélkül, illetve reálgazdasági befektetéseik.

A kötvénykibocsátás keretében bevont tőkével aktivista tőkepiaci jelenlétet valósítanának meg. Emellett nagy lehetőséget látnak a budapesti ingatlanpiac fejlődésében. Zsiday Viktor szerint a fenntartható gazdasági növekedés, az olcsó hitel, a migrációs fordulat és a viszonylag alacsony árak biztosíthatják az ingatlan beruházások sikerét. Ezért a cégnek már folyamatban van egy lakóingatlan projektje is.

A tervek között van még leányvállalatuk fejlesztése és új partneri kapcsolatok kiépítése cégvásárlással. Nem titkolt cél az sem, hogy a Plotinus részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába, majd a BUX indexbe is.

Van már tapasztalat

A cég korábban már végrehajtott egy sikeres kötvénykibocsátást, 2013 szeptemberében két nap alatt lejegyezték a befektetők a felkínált 500 millió forintnyi értékpapírt. Másfél év után a társaság visszahívta a korábban át nem cserélt kötvényeket, amellyel kétszámjegyű hozamhoz jutottak a befektetők.

A mostani kötvénykibocsátásban ugyan kisebb kamatot kínálnak, de az árfolyam emelkedéséből fakadó nyereség miatt vonzó lehet a Plotinus új kötvénye.