Lassan, de biztosan leépít a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Októberben kezdi el csaknem 4400 milliárd dollár értékű kötvényállományának leépítését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), amelynek monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a várakozásoknak megfelelőn döntött arról is szerdán bejeződött kétnapos ülésén, hogy nem változtat az irányadó kamatsáv június óta érvényes, 1,00-1,25 százalékos szintjén.

Első a fokozatosság

A bizottság tagjai egyhangú döntést hoztak arról, hogy októberben indul el a kötvényállomány lassú és fokozatos csökkentése a már ismert feltételeknek megfelelően. A Fed a lejáró értékpapírokat eddig teljes mértékben újra befektette.

Októbertől az állampapírokból 6 milliárd, a jelzálogfedezetű papírokból pedig 4 milliárd dollárt hagynak kifutni minden hónapban. Ezeket az összegeket negyedévente megduplázzák, így az indulástól eltelt első év végére elérik a havi célként kitűzött 50 milliárd dolláros csökkentést.

A Federal Reserve mérlegfőösszege a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság kirobbanása előtt nem érte el a 900 milliárd dollárt sem. Ez az összeg a mennyiségi enyhítési politikának köszönhetően majdnem 4500 milliárd dollárra emelkedett.

A második negyedéves beszámoló szerint a Fed június 30-án 2562 milliárd dollár értékben tartott birtokában kincstárjegyeket és 1823 milliárd dollár értékben jelzálogfedezetű értékpapírokat.

Mérsékelt növekedés

A tanácskozás után kiadott közlemény szerint a nyíltpiaci bizottság továbbra is arra számít, hogy a monetáris politika fokozatos kiigazítása mellett a gazdaság mérsékelt ütemben növekszik, és a munkaerőpiaci feltételek egy kissé tovább erősödnek.

Átmenetileg növeli az inflációt a benzinárak emelkedése, illetve az, hogy a hurrikánok miatt bizonyos termékek drágulnak. Ettől eltekintve a 12 havi infláció rövid távon valamivel 2 százalék alatt marad, de középtávon a Fed 2 százalékos célszáma körül stabilizálódik.

A gazdasági kilátásokra nehezedő rövid távú kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottak, de a bizottság szoros figyelemmel követi az infláció alakulását - áll a közleményben.

Lesz még kamatemelés

A FOMC tagjainak előrejelzései szerint az irányadó kamat mediánja 2017-ben 1,4 százalék, 2018-ban 2,1 százalék, 2019-ben 2,7 százalék, 2020-ban pedig 2,9 százalék lesz. A júniusi prognózishoz képest a 2019-es medián 0,2 százalékponttal csökkent. Ugyanakkor a hosszú távon elérhető kamat mediánja 3,0 százalékról 2,8 százalékra csökkent.

A jegybankárok kamatpálya alakulására vonatkozó becsléséből úgy tűnik, hogy idén még egy alkalommal, jövőre háromszor, 2019-ben viszont - az eddig várt három helyett - két alkalommal emelhetik az irányadó szövetségipénz-kamatlábat.

Jobb növekedést várnak

Az új makrogazdasági értékelésében a FOMC az előző, júniusi jóslatában szereplő 2,2 százalékról 2,4 százalékra emelte meg az ez évi GDP-növekedési előrejelzésének mediánját. A jövő évi növekedési becslés mediánja 2,1 százalék maradt, míg a 2019-esé 1,9 százalékról 2,0 százalékra változott. Nem változott a hosszú távú előrejelzés mediánja, miszerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 1,8 százalékkal gyarapodhat.

A munkaerőpiacon is némi javulást vár a Fed. A munkanélküliségi ráta idei 4,3 százalékos medián előrejelzésén ugyan nem változtatott, de a következő két évre 0,1 százalékponttal alacsonyabb, 4,1 százalékos rátával számol.

Az inflációs előrejelzés csak a jövő évre változott, 0,1 százalékponttal emelkedett. Idén változatlanul 1,6 százalékos lehet a pénzromlás üteme, jövőre 1,9 százalék, a következő két évben, illetve hosszú távon pedig 2,0 százalékra gyorsulhat.

Ezt olvasta már?

Kamatot csökkentett a román jegybank »