Lazább pórázon a török jegybank

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Váratlanul engedékenynek bizonyult Erdogan török elnök, így a jegybankárok kamatot emelhettek.

Rendkívüli kamatemelést jelentett be tegnap késő délután a török jegybank (CBRT), az úgynevezett likviditási kamatlábat 13,5 százalékról 16,5 százalékra emelték, a másik három kamatszinthez nem nyúltak, azok maradtak 7,25, 8,00 és 9,25 százalékon.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Nyomás alatt a jegybankárok

A döntés előtt a miniszterelnök-helyettes lényegében a kormány beleegyezését adta a szigorításhoz – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a politikus úgy fogalmazott, hogy vissza kell állítani a monetáris politika hitelességét, s vissza kell nyerni a befektetők bizalmát.

Továbbra is látszik tehát – folytatta az elemző, hogy erőteljes politikai nyomást helyeznek a monetáris döntéshozókra. A hivatalos jegybanki indoklás szerint az árstabilitás fenntartása miatt kellett lépniük, s a későbbiekben is kiemelt figyelmet fordítanak erre.

Napon belül erősödött a líra

A lépés arra mindenképpen elég volt, hogy a tegnapi kereskedésben napon belül jelentősen vissza tudjon erősödni a líra árfolyama, azonban kérdéses, hogy a pozitív hatás középtávon kitart-e.

Emlékezhetünk, hogy a líra a múlt héten kezdett újabb, intenzív gyengülési hullámot, miután Erdogan elnök a Bloombergnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy amennyiben az ország áttér az elnöki rendszerre, a jegybank független marad, de erőteljesen figyelembe kell vennie az elnök jelzéseit.

Miért lazított?

Az egyre erősebb elnöki hatalom és az egyre szorosabb pórázon tartott jegybank között régi keletű a vita. Erdogan úgy véli, a magas kamatszint miatt emelkedik az infláció, miközben ez valójában a gazdaság túlfűtöttségének jele. És a kamatemelés a források szűkítésén keresztül mérsékelné az inflációt. Az elnök azonban retteg a gazdasági visszaeséstől.

Hogy most mégis engedett a jegybankároknak, az talán azzal is magyarázható, hogy erőteljes a tőkekiáramlás a feltörekvő piacokról. A befektetők a biztonságos dollár kötvényekbe mentik a pénzüket, ami csapást mér többek közt a török eszközökre is.

Ezt olvasta már?

Meglódult az infláció Törökországban »