Már a héten kamatot emelhet a Fed

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A londoni jegybankárok talán jövő tavasszal emelhetnek kamatot, míg a japánok akár 2019-ig is "elmolyolhatnak" a hozam görbe kontrollal.

Kamatdöntések hete a mostani. Nem csak az érdekes, hogy vajon mit döntenek a jegybankárok. Legalább ilyen izgalmas, amit a kamatdöntő ülések után mondanak.

Sanszos a tengerentúli 25

Talán a legnagyobb érdeklődés a Fed szerda esti ülését kíséri – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: sanszos a kamatemelés, annak ellenére is, hogy a munkaerő-piaci adatok a vártnál gyengébbek, ám a többi folyamat a várakozások szerint alakul.

Várhatóan 25 bázisponttal emel a Fed, ami a dollárpiacon nagyjából be is van árazva. Hasonlóan az alapszcenárióhoz, ami még egy kamatemeelést jelentene az idén.

Ha ehhez képest lennének optimistábbak a jegybanki kommentárok, akkor várhatnánk komolyabb mozgást a devizapiacon.

Késik a japán infláció

Japánban most nem várunk újdonságot – folytatta az elemző. Halad az eszközvásárlási program és működik a hozam görbe kontroll. Bár a jegybank jövő nyárra célozta meg a 2 százalékos inflációt, egyelőre nem nagyon akarnak meglódulni a fogyasztói árak. Könnyen elképzelhető, hogy Japánban csak 2019-ben lesz kamatemelés.

Londonban már elszabadultak az árak

Londonban a 2 százalék feletti infláció értékelése lehet érdekes – vélekedett Varga Zoltán. Korábban ugyanis azt kommunikálta a jegybank, hogy a Brexit miatt háttérbe szorult az inflációkövetés, mert most sokkal fontosabb a munkahelyek megőrzése.

Nos, a választások nyomán puhulhat a Brexit, illetve a 3 százalék felé közelítő infláció újra előtérbe tolhatja a célkövetést, s ez előre hozhatja a kamatemelést. A várakozások szerint erre a lépésre már jövő tavasszal, vagy nyáron sor kerülhet.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem lesz egyszerű a helyzet a Brexit után »