Már a volatilitás sem a régi

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A piacok higgadtan vették tudomásul, hogy a Fed úgy határozott, márciusban 25 bázisponttal növeli az USA-ban érvényes kamatlábakat. Ez talán nem is volt meglepő, hiszen az Egyesült Államok pénzügyi körülményei valóban lazábbak lettek december és március között. Ugyanakkor az USA üzleti hiteleinek volumene az elmúlt hat hónapban ennek ellenére lassuló ütemben nőtt csak, ami néhány befektetőben némi aggodalmat keltett, írja elemzésében a Fidelity.

Csökkent a kereslet a hitelek iránt

Fidelity szerint ez egyelőre nem gond, mivel a hitelállomány növekedésének lassulását nem annyira a szigorúbb banki hitelezési politika, hanem a hitelek iránti kereslet csökkenése idézi elő. Lehet, hogy ennek a Fed nem örül, de ezt egészen májusig nem fogjuk megtudni, amikor is a bizottság tagjai elkezdenek majd célozgatni az esetleges júniusi kamatemelésre. Mivel az olajár csökkenésének hatására az infláció stabilizálódott, a piacoknak viszonylag kevés okuk van az izgalomra.

Mindezek hatására az USA államkötvényei vélhetően szűk sávban mozognak majd, hacsak nem kerül sor valamilyen váratlan politikai megrázkódtatásra (ilyen lehetne például Marine Le Pen meglepetésszerű győzelme Franciaországban). Az USA államkötvényeit továbbra is kedvezően ítélik meg a szakemberek (szemben a többi fejlett ország államkötvényeivel), és ha a hozamuk 2,5 százalék fölé növekszik, azt újabbak vásárlására fogják kihasználni.

Most, hogy az elmúlt hat hónap során jócskán csökkent a részvénypiaci volatilitás, megnőtt a devizák volatilitásának jelentősége. Ennek hatására a Fidelitynél a korábbinál is aktívabban menedzselik az income típusú alapjaink deviza-kitettségét, például úgy, hogy a devizákat az alap jegyzési pénznemében kötött fedezeti ügyletekkel biztosítják, és nem alkotnak nagyon határozott véleményt a piacról.

Eljött a reflációs ügyletek felülvizsgálatának ideje?

A Fidelity még szeptemberben elkezdett felkészülni a magasabb növekedésről és magasabb inflációról szóló, reflációshatású beszámolókra, és felduzzasztotta például a pénzügyiadósságokban és részvényekben fennálló pozícióit. Ugyanakkor januárban lezárta az USA pénzügyi részvényeiben fennálló, pozícióit, amely addigra jó teljesítményt tudhatott maga mögött.

A fegyelmezett hozzáállás márciusban hozta meg gyümölcsét, amikor az USA pénzügyi papírjai elkezdtek veszíteni az értékükből, mert Trump megválasztását követően beindult kereskedési hullám megfordult, és egyre erősebb lett a kétely, hogy az USA kormányzata képes lesz-e keresztülvinni a törvényalkotási terveit.

A jövőben érdemes nyitva tartjuk a szemünket, hogy nem kínálkozik-e lehetőség a pozíció újbóli megnyitására és az income (jövedelem) típusú befektetőink védelmének további javítására. Az európai pénzügyi részvényekhez hasonló eszközosztályok is jó teljesítményt nyújthatnának, ha az EKB elkezdene a kamatemelésre koncentrálni.

A kötvényjellegű eszközök semleges megítélése nem változik

A növekedés pozitív, az infláció stabil, így a kötvényjellegű eszközöket (pl. az államkötvényeket és a befektetési minősítésű kötvényeket) továbbra is semlegesen ítélik meg a Fidelity szakemberei. Defenzív vonásaik hatékonyan ellensúlyozzák a viszonylag alacsony szintű reálhozamukat. Ahhoz, hogy a megítélésük pozitívra változzon, előbb további reál- és nominális hozamnövekedést kellene felmutatniuk.

„Ugyanakkor ezek a defenzív előnyök nem jellemzőek a konvertibilis devizában jegyzett feltörekvő piaci kötvényekre – ez az a kötvényjellegű eszközosztály, melyet a legnegatívabban ítélünk meg. Az income típusú befektetőknek a keménydevizáskötvények esetében a helyi devizában jegyzettnél alacsonyabb hozamokkal is számolniuk kell” – kommentálja Eugene Philalithis, a Fidelity International Multi-Asset portfóliómenedzsere.

Jobban megválogatjuk a hiteltípusokat

A befektetők részéről megnyilvánuló kereslet növekedésével számos hiteltípus korábbi diszkontja megszűnt, sőt, egyesek (főleg az adósságfedezetű hitelkötelezettségek, Collateralized Loan Obligations, CLO-k) a nettó eszközértékhez (Net Asset Value, NAV) képest még felárat is el tudtak érni. A szpreadek további szűkülésének hatására a belső megtérülési ráták felfelé módosultak.

Jövedelem típusú befektetőként viszont a Fidelity a hiteleket inkább az általuk kínált, futamidőtől mentes jövedelemért, és nem a tőkemegtérülési jellemzőikért kedvelik. Az eszközosztályt továbbra is pozitívan ítélik meg, de valószínű, hogy bizonyos típusokban fennálló kitettségeinket idővel hagyják majd felhígulni ahelyett, hogy a beáramló pénzeszközök felhasználásával fenntartanák a súlyozásukat.

A növekedési eszközök (growthassets)

Osztalékközpontú részvénystratégia számára 2016 vége nem volt egyszerű időszak, de az idei év első negyedévében lendületes felpattanást mutattak be. Különösen igaz volt ez a Fidelity Globális Osztalék (Global Dividend) stratégiájára. Az Enhanced Income stratégia, mely opciók felhasználásával lényegében a tőkeérték-növekedési potenciált váltja át jövedelemre, elmaradt a Global Dividend mögött, de az elmúlt három hónapban még így a S&P 500-at meghaladó teljesítményt nyújtott. A továbbiakban a részvényeket semlegesen ítélik meg, mivel a kínai gazdaság esetleges lassulása lefelé mutató kockázatot jelentene a globális növekedésre.

„Tekintve, hogy több eszköztípus is tőkeemelést hajtott végre, egyes infrastrukturális pozícióink teljesítménye márciusban a korábbinál gyengébb volt. Ugyanakkor ez lehetőséget teremt újabbak vásárlására, mivel a magasabb infláció kedvező hatással van számos eszköztípus összhozam-profiljára” - teszi hozzá Philalithis.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Fent is volt, lent is volt New York »