Már mindenki tűkön ül a jegybank miatt

| forrás:
mti/TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ma még maradhat az alapkamat az MNB részéről, de a laza európai monetáris politika iránya, valamint a Fed lépései is a kamatvágások felé terelheti a jegybankot a jövőben, az év derekára 1 % körüli irányadó rátával számolhatunk.

Nem sanszos a vágás, de bármi megtörténhet

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem teljesen kizárt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa már keddi kamatdöntő ülésén az 1,35 százalékos alapkamat csökkentéséről dönt, de valószínűbb az újabb enyhítési ciklus pár hónappal későbbi kezdete.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői közölték: korábbi várakozásukkal ellentétben most már nem számolnak azzal, hogy az MNB már kedden csökkenti alapkamatát. Új alapeseti előrejelzésük az, hogy első lépésként májusban 0,15 százalékponttal 1,20 százalékra csökken a jegybanki kamat.

A ház szerint a monetáris tanács 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel 1,00 százalékra, esetleg ennél alacsonyabbra csökkenti az irányadó MNB-kamatot a ciklus végére. A JP Morgan elemzői ugyanakkor továbbra is látnak esélyt arra, hogy az új kamatcsökkentési ciklus már kedden elkezdődik.

Mínuszba fordulhat az infláció

Hangsúlyozzák azt a véleményüket is, hogy a várható monetáris enyhítés fő hajtóereje nem az infláció, mivel az MNB-nek egyéb célja is van: szeretne például gyengébb forintot a gazdasági növekedés és az infláció egyidejű élénkítése végett.

A JP Morgan londoni elemzői 2016 végére is csak 1,6 százalékos tizenkét havi inflációt várnak Magyarországon, rövid távon pedig azzal számolnak, hogy az éves összevetésű infláció ismét enyhe mértékben mínuszba fordul egy időre az alacsony olajárak miatt.