Már nem jó út a Fed kötvényvásárlási program

| olvasási idő: kb. 1 perc

A napokban tett kijelentések alapján egyre jobban nő azoknak a döntéshozóknak a csoportja, akik visszafognák az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kötvényvásárlási programját. Szerdán Sandra Pianalto, a Fed clevelandi ágának elnöke szólalt fel, hogy reményei szerint a gazdasági növekedés beindulásával csökkenteni lehetne a kötvényvásárlások mértékét.

Már nem bíznak annyira a Fed programba

Jelenleg a Fed havi 85 milliárd dollár értékben vásárol amerikai állam- és jelzálogkötvényeket, hogy így

Federal Reserve

élénkítse az amerikai pénzpiacokat, olcsó tőkét juttatva a rendszerbe. A kötvényvásárlási program 2012 szeptemberében kezdődött, jelentősen segítette a gazdasági helyzet stabilizálását, de az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy óvatosan kell bánni a programmal.

Sandra Pianalto szerint egyelőre folytatni kell a kötvényvásárlásokat, de hangsúlyozta, hogy csak korlátozott tapasztalatok vannak ilyen pénzügyi eszközökkel, ezért óvatosnak kell lenni. Pianalto szerint a Fed nehéz helyzetben van, mert egyszerre kell ügyelnie a munkaerőpiacra, ahol javult a helyzet a foglalkoztatottság növekedésével, és az inflációra is. Kiemelte, hogy az infláció jóval a 2 százalékos Fed célszám alatt van.

Pianalto általánosságban támogatta a kötvényvásárlásokat, de az elmúlt hónapokban már utalt arra, hogy csökkenteni kellene azok mértékét. Pianalto jelenleg nem tagja a Fed pénzügyi tanácsának, de a véleménye általában tükrözi a tanácson belüli hangulatot.

Mások is kételkednek

A Fed clevelandi ágának vezetőjén kívül kedden John Williams, a Fed San Franciscó-i ágának elnöke is kritizálta a kötvényvásárlásokat. Még Williams szerint is erősödni kell a gazdaságnak, de amint ez megtörténik a Fednek azonnal be kell jelentenie egy pontos dátumot, hogy mikor hagy fel a kötvényvásárlásokkal.

Williams szerint rosszul oldották meg a program kommunikációját, és különösen nagy baj, hogy nyíltvégű programról van szó, még most sincs meghatározva, hogy mennyi pénzt, és meddig fog elkölteni a Fed.

Sandra Pianalto és John Williams mellett a kötvényvásárlások leghevesebb kritikusa Charles Plosser, a Fed philadelphiai bankjának vezetője. Plosser a kezdetektől elutasította a Fed kötvényvásárlási terveit, és előző héten szintén azt mondta, hogy ideje lenne meghatározni a program pontos végét.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed »