Matolcsyék újabb vágást ígérnek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével - olvasható az MNB Monetáris Tanácsának keddi, kamatdöntés után kiadott közleményében.

Minden eszközt bevetnek

A legfrissebb Inflációs jelentés fő számait is közzétette az MNB, ebben a jegybank jelentősen, 1,7 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte az idei várható infláció mértékét.

A márciusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében a monetáris tanács megítélése szerint szükségessé vált a monetáris kondíciók átfogó lazítása, az irányadó ráta csökkentése és a jegybanki kamatfolyosó aszimmetrikus szűkítése.

Az egynapos betéti ráta így negatív tartományba, -0,05 százalékra, az egynapos hitelráta 1,45 százalékra csökkent.

A monetáris tanács a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében - írták.

Visszafogott infláció

A közleményben összefoglalták, hogy 2016 februárjában az éves infláció és maginfláció is csökkent az előző hónaphoz képest. Az alapfolyamat mutatók továbbra is visszafogott inflációs nyomást jeleznek.

Az élénkülő lakossági fogyasztás és a mérsékelten emelkedő bérszínvonal eredményeként a maginfláció csak fokozatosan növekszik. A tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások tovább süllyedtek, historikusan alacsony szinten tartózkodnak. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe.

Megjegyezték, hogy a gazdasági növekedést az európai uniós forrásbeáramlás lassulása mérsékli, ugyanakkor a jegybanki és kormányzati intézkedések egyaránt hozzájárulnak a gazdaság élénküléséhez. Az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemesebb lehívását segítő kormányzati intézkedések által elérhető a 3 százalék körüli növekedés fenntartása a testület szerint. A javuló jövedelmi folyamatok, a hitelezés élénkülése segíti a fogyasztás jelentős bővülését, mely a következő években érdemben támogatja a gazdaság növekedését - írták.

Javult a hangulat a világban

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban kismértékben javult a globális pénzpiaci hangulat, az Európai Központi Bank márciusban tovább lazította az eurózóna monetáris kondícióit, a forint árfolyama gyengült, a hosszú államkötvények hozamai mérséklődtek. Megjegyezték, hogy a magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

A közlemény szerint a jegybank által bevezetett nem hagyományos, célzott monetáris politikai eszközök is a hosszú hozamok csökkenésének és ezáltal a monetáris kondíciók lazításának irányába hatnak. Az előretekintő pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

Van még tere a növekedésnek

A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatású. A márciusi Inflációs jelentés előrejelzése alapján a korábban feltételezettnél tartósan és számottevően alacsonyabb költségkörnyezet hatására kitolódott az inflációs cél elérésének időpontja.

Az önfinanszírozási program harmadik fázisának meghirdetését követően a hosszú állampapír-piaci hozamok csökkentek, ami folytatódhat a bejelentett intézkedések megvalósulásával. A költségek oldaláról tartósan alacsony inflációs nyomás, a világgazdaság lassulása és az inflációs várakozások historikusan alacsony szintje következtében erősödött a tartósan cél alatti inflációt eredményező másodkörös hatások kialakulásának kockázata.

Így számolnak a jegybankban

A tanács publikálta az Inflációs jelentés fő számait is: az MNB az idén 0,3 százalékos inflációt vár, a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését pedig az előzőleg várt 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte.

Az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2017-ben a gazdaság 3 százalékkal bővül. A jegybank szerint az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsul, decemberben még 2,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vetítettek előre.

Így értékeltek az elemzők
Meglepte a hazai elemzőket a jegybank kamatvágása, hosszú távon további kamatcsökkentéseket várnak.

Ezt olvasta már?

Tizenhárom milliós bírságott kapott a K&H »