Meddig húzhatja a Fed a kamatemelést?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kissé enyhültek a kamatemelési várakozások az FOMC jegyzőkönyve hatására- hívta fel a figyelmet John Hardy, a Saxo Bank elemzője.

Elgyengült az euró

A hét elején egyetlen világos és jól látható téma mozgatta a piacot, ez pedig az euró gyengélkedése volt, ami a francia elnökválasztás eredménye körüli bizonytalanságnak volt köszönhető.

Ez valószínűleg azért történhetett, mert jelenleg túl kevés a komoly piacbefolyásoló hír, és ez felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyesek az ad-hoc hírek a piacokra egy olyan időszakban, amelyet a várakozás jellemez.

 Várakozó állásponton

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) frissen publikált jegyzőkönyve összességében semmi különöset nem tartalmazott. A Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások a jegyzőkönyv hatására kissé felpuhultak, de a legtöbben továbbra is arra számítanak, hogy ez hamarosan megtörténik. Egyértelműnek tűnik, hogy a Fed továbbra is csak követi az eseményeket, és a gazdasági adatokra és fejleményekre fog majd reagálni.

Jelenleg a piac körülbelül 34 százalékos valószínűséggel vár kamatemelést a Fed márciusi ülésén, és tudva azt, hogy a Fed nem szeretné meglepni a piacokat, az tűnik valószínűbbnek, hogy márciusban nem kerül a sor kamatemelésre.

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottságának legutóbbi, február 1-i ülése óta erősödtek a részvények, és a piacon széles körben úgy vélik, hogy az S&P500 alakulása miatt egyre sürgősebb lehet a Fednek a kamatemelés.

A Fed számára kényelmes lenne a májusi emeléssel kapcsolatos várakozások fenntartása (vagy akár élénkítése), tekintettel arra, hogy a májusi emelés valószínűsége jelenleg már 60 százalékos a piacon, a Fed pedig a márciusi ülését mintegy felvezetésként tudná használni az esetleges májusi emelés előtt.

Mit tesz majd Trump?

De még mindig ott van a kérdés, hogy miként fogadja a piac Trump elnök új adócsomagját. Azok az egyre szaporodó jelek, amelyek szerint az adócsomag vonatkozásában Trump és a kongresszus egyre jobban összhangba kerül, még feljebb tolhatják a részvényeket, illetve ezzel együtt lejjebb nyomhatják a kötvényeket a márciusi Fed ülés előtt.

Ilyen környezetben a Fednek nehéz lenne kibúvót találni, hogy ne emeljen márciusban – valószínű, hogy a várakozások 50 százalékos valószínűség fölé kúsznak, mire eljutunk márciusig - írja a Saxo Bank szakértője.

Ezt olvasta már?

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed »