Még a katalánok is a dollárt erősítik

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Megbillegtetheti az európai kötvénypiacot a katalóniai illegitim referendum.

A dollár legjobb hetét zárhatja ebben az évben, miután Janet Yellen kedd esti beszéde után jelentősen nőttek a várakozások egy decemberi kamatemeléssel kapcsolatban. Ráadásul a vártnál alacsonyabbak a friss inflációs adatok az euró zónában.

Előbb emelhet a Fed

Az amerikai jegybankelnök elismerte, hogy több szempontból is rosszul ítélte meg az inflációs kilátásokat, s meggondolatlanságnak tartaná, ha a 2 százalékos célszint eléréséig kivárnának a kamatemelésekkel – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve: Yellen szerint, egyrészt a munkaerőpiac dinamikáját, másrészt az inflációs prognózisok 2 százalékhoz való konzisztenciáját, harmadrészt az egyéb, inflációt generáló fundamentális gazdasági elemek megítélésével kapcsolatban van szükség a jegybanki hozzáállás változására. A beszéd hangvétele, és üzenete egyértelműen arra utalt, hogy a jegybank nem fog szünetet tartani a kamatemelési ciklusban, annak ellenére, hogy az inflációs mutatók visszaestek az elmúlt hónapokban.

Az uniós infláció is a dollárt támasztja

Az amerikai PCE deflátor olvasata lesz döntő az EUR/USD árfolyama szempontjából – folytatta Kiss Mónika, mivel az ezt megelőzően közölt fogyasztói árindex a vártnál magasabb inflációt mutatott a hurrikán sújtotta időszakban, ugyanakkor a fogyasztási adatokat is befolyásolta az időjárási anomália. A vártnál magasabb árnövekedési ütem tovább emelheti a kamatemelés esélyét decemberre.

Továbbá a vártnál kisebb, friss európai inflációs adat is „lefelé nyomja”, magyarán erősíti a dollárt. A fogyasztói árindex változása ugyanis 1,5 százalék volt szeptemberben, év/év alapon, míg a piac 1,6 százalékot várt. A maginfláció pedig 1,1 százalék lett , szemben az 1,2 százalékos várakozással, év per év alapon.


Mit hoz a hétvége?

Az elemző szerint hétvégén egy újabb politikai gócpontra figyelhetünk: bár nem legitim a katalóniai függetlenségi referendum, a spanyol kötvényhozamok a hétfői nyitásban emelkedhetnek, ha igennel szavaznak az elszakadási kérdésre.

Mint mondta, 2014-ben egy hasonló kezdeményezésen nem jelent meg a választásra jogosult szavazók fele, így a folyamat akkor félbeszakadt. Akkor is már a kezdettől jogellenesnek és illegitimnek tekintették a referendumot.

Ám ha most magas lesz a részvétel, az tápot adhat további európai elszakadási törekvéseknek, s emiatt gyengítheti az eurót.

AKKO Invest 426 (-0,58 ) APPENINN 340 (-2,86 ) CIGPANNONIA 287 (-2,38 ) DELTA 80 (-0,62 ) MOL 1665 (0,73 ) MTELEKOM 366 (-0,27 ) NUTEX 22 (-0,68 ) OPUS 241 (-2,03 ) OTP 9215 (-1,02 ) OTT1 176 (0,57 ) RICHTER 6465 (-0,69 ) SET Group 58 (2,28 ) TAKAREK 419 (-3,68 ) WABERERS 1165 (4,02 )