Még nem döntöttek a devizakötvény-kibocsátásról

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2017-re 1,2 milliárd euró összegben tervezte devizaforrás bevonását, ennek része egyebek mellett az államkincstár által belföldön értékesített eurókötvény, és egy nemzetközi devizakötvény kibocsátás lehetősége is, de ez utóbbiról, annak feltételeiről még nincs döntés - mondta Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója azt követően, hogy a jegybank szerdán, harmadik alkalommal rendezte meg a Budapesti renminbi kezdeményezés elnevezésű konferenciáját.

Figyelik a kockázatokat

Barcza György rámutatott, hogy "az ÁKK akkor érzi magát biztonságban, ha begyűjtötte azt a forrást, ami az államadósság éves finanszírozását biztosítja".

Megjegyezte: az ÁKK az óvatosság elvét követi, folyamatosan figyeli a piacokat. Ha esetleg lenne külföldi, azaz devizában történő állampapír-kibocsátás az idén, arról nem lenne célszerű korábban nyilatkozni. Az, hogy egy devizakötvény-kibocsátás hol és milyen feltételekkel valósul meg, mindig az adott helyzettől függ - mondta.

A mostani árazást tekintve a kínai "pandakötvény-piacról" például olcsón lehetne forrást bevonni - tette hozzá. Elmondta: a következő hónapokban számos kockázatra kell figyelni a nemzetközi piacokon, ezek között szerepelnek a soron lévő európai választások, például a francia és német, és az új amerikai vezetés politikája is.

Jól állnak a pénzekkel

Ezzel együtt az ÁKK jobban áll, mint bármelyik korábbi évben, mert az ÁKK-nak a Magyar Nemzeti Banknál vezetett, úgynevezett KESZ-számláján a betétállomány meghaladja az 1000 milliárd forintot, ez elég jelentős biztonságot ad - jelezte az ÁKK vezérigazgatója.

Barcza György elmondta: a lakossági állampapírok egészét tekintve idén 900 milliárd forintos állományt terveztek, már 680 milliárd forint kibocsátása és eladása megvalósult február végéig, úgy tűnik, március végéig a 750 milliárd forint körüli összeg is meglesz.

A kétéves állampapírból - az első három nap adatai alapján - 7,7 milliárd forintnyi papírt adtak el, de ezt nem önmagában kell nézni, mert ennek a keresletnek egy része valószínűleg csökkenti majd például az egyéves kamatozó kincstárjegy iránti érdeklődést. Az örömteli fejlemény, hogy jól fogadta a piac az új terméket - emelte ki az ÁKK vezérigazgatója.