Mégsem jön össze a jegybank terve?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A K&H Bank vezető elemzője szerint kérdéses, hogy a jegybanki eszköztár átalakítása csökkenteni fogja a kötvényhozamokat, a magyar állam magas finanszírozási igénye miatt ugyanis szükség lehet a külföldiek finanszírozására is, ami csak versenyképes hozamokkal lehetséges, ami erősen limitálja a forint államkötvény hozamok esését.

A többletlikviditás ne a jegybankban parkoljon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) április elejétől április végéig fokozatosan kivezeti a kéthetes betétet a jegybanki eszköztárból. Ez várhatóan az utolsó lépés az eszköztár átalakítási programjában, amely még 2014-ben indult. A kéthetes betét 17 éven keresztül volt a monetáris politika egyik legfontosabb eszköze - fejti ki kommentárjában Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Az intézkedések célja, hogy a magyar pénzügyi rendszerben meglevő többlet likviditás ne a jegybankban parkoljon, hanem a hitelezést, illetve a magyar adósság finanszírozását segítse. A bankok forintkötvény állománya ennek hatására 1300 milliárd forinttal emelkedett 2015 június és december között.

Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a külföldiek kezében lévő forint állampapír állomány 2015-ben nagyobb megrázkódtatás nélkül tudott jelentősen csökkenni (a csökkenés mögött a Templeton alapkezelő eladásai álltak).

Kérdéses a siker

Mivel az elmúlt hónapok piaci tapasztalatai szerint a kéthetes betéti állomány csökkenésével párhuzamosan nőtt a 3 hónapos betéti állomány, a vezető elemző szerint kérdéses, hogy a mostani lépés hatására a kéthetesből kiszoruló betéti állomány hol fog kicsapódni.

Ebben szerinte fontos szerepet játszik, hogy április elsejétől a bankokra vonatkozó likviditási szabályok szigorodnak, a bankoknak nagyobb arányban kell olyan eszközökben tartaniuk a többlet likviditásukat, amik egy hónapon belül pénzzé tehetők.

Németh Dávid szerint ez indokolhatja a bankok állampapírok felé fordulását, ugyanakkor az a jegybanki várakozás, miszerint ennek hatására az 5 és 10 éves kötvényhozamok mérséklődni tudnak, erősen kérdéses.

Külföldiek is szóba kerülhetnek?

A jegybank ugyan próbál pozitív ösztönzőket bevetni, hogy a bankok inkább hosszú állampapírokat vegyenek, rendkívül nagy azonban a magyar állam finanszírozási igénye az év első felében. A jegybank előrejelzése szerint csak fele annyi friss pénz érkezhet a bankoktól az állampapírpiacra, mint 2015 második felében, míg az állam nettó forintigénye meghaladja a tavalyit.

Ez azt jelenti, hogy szükség lehet a külföldiek finanszírozására is, ami csak versenyképes hozamokkal lehetséges, így ez erősen limitálja a forintállamkötvény hozamok esését. Ennek köszönhetően a K&H nem számít új mélypontokra az állampapír hozamok esetében. A következő pár hétben érdemes figyelni a 3 hónapos jegybanki betét alakulását, hiszen amit februárban helyeznek el a bankok ebbe az eszközbe, az májusban fog lejárni, amikor már a szigorúbb likviditási szabályok fognak élni.

A mozgásból fontos információkat lehet levonni arról, mekkora többlet kereslet jelentkezhet a banki oldalról a kötvénypiacon. A program várhatóan jól szolgálja azt a célt, hogy Magyarország sérülékenysége tovább csökkenjen a következő hónapokban, így a második negyedévben megérkezhetnek az első felminősítések, és visszakaphatja az ország a befektetésre ajánlott kategóriát - fejti ki Németh Dávid.