-->

Mi a helyzet a vállalati kötvényekkel?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai kötvénypiac kapcsán gyakran beszélünk arról, hogy véget értek a bőség esztendői, és a befektetőknek defenzívebb stratégiákat kell alkalmazniuk. Hasonló a helyzet Európában is, és úgy fest, hogy az idei évről úgy fognak megemlékezni a kötvénypiaci szereplők, mint amelyik valamennyi kategóriában - a bóvlitól a legjobb minősítésű papírokig - veszteségeket hozott.

Az év vége felé közeledve érdemes alaposabban megnézni, hogy mi is a helyzet Európában, hogy az amerikai piachoz hasonlóan vannak-e érdekes lehetőségek az alacsonyabb minősítésű vállalati papírok szegmensében.

Az európai magas hozamú vállalati kötvények kifejezetten olcsóvá váltak az amerikai hasonló kategóriájú papírokhoz képest. Az európai magas hozamú kötvények felárának növekedését több nagy névvel kapcsolatos rossz hír is okozta (többek között a Telecom Italia vezetési problémái, a legnagyobb európai cinkfeldolgozó, a Nystar adósságszolgálati problémái és a Renault-vezér őrizetbe vétele), de alapvetően az európai vállalatok gyengébb teljesítménye, az európai politikai bizonytalanság és a központi banki monetáris politika állnak az árfolyamok esése mögött.

Az elmúlt öt évben az Európai Központi Bank nemcsak a periféria országainak megmentésén dolgozott, hanem meghatározó része volt abban is, hogy elkerüljünk egy széleskörű európai adósságválságot, amely befektetők és hitelezők tömegeit rántotta volna magával. Az EKB politikája támogatta a pénzügyi eszközök árait, és segített a legszorultabb helyzetben lévő vállalatoknak abban, hogy elkerüljék a csődöt. A kamatlábak történelmi mélységbe zuhantak, és a befektetők egyre inkább arra lettek ösztönözve, hogy nagyobb kockázatokat vállaljanak a magasabb hozamok érdekében.

Ha az EKB azon kijelentését vesszük alapul, hogy 2019 végéig nem emeli az irányadó kamatlábakat, akkor ésszerű azt feltételezni, hogy az európai magas hozamú vállalati kötvények továbbra is támogatást élveznek. De ez azt is jelenti, hogy érdemes folytatni az ebbe a szegmensbe való befektetéseket még a csökkenő árfolyamok ellenére is? Mindenesetre sokan elgondolkoznak azon, hogy növeljék a portfóliójukban a befektetési kategóriájú kötvények súlyát a magas hozamú papírokkal szemben – csakhogy a jó minőségű papírok esetében még alacsonyabb a hozam.

Az európai gazdasági növekedés lassulása a vállalati eladósodottsági mutatók növekedésének irányába hat, míg az adósságszolgálat teljesítését nehezebbé teszi, és ezek a vállalati kötvények további leértékeléséhez vezethetnek a következő években. Azzal együtt, hogy a magas hozamú kötvények szempontjából a gazdasági környezet egyre több kihívást tartalmaz, még mindig lehet találni érdekes egyedi papírokat – különösen figyelemre méltók azok a vállalatok, amelyeket az egyik hitelminősítő ügynökség a magas hozamú kategóriába sorol, a másik pedig a befektetési kategóriába. Ezeknél a vállalatoknál a kockázatot inkább az árfolyam esése jelenti, mint a csőd veszélye, de a megfelelően rövid futamidő megválasztásával kezelhetők a kockázatok.