Miért jó, hogy folytatja az EKB a programot?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az euróövezet gazdasága továbbra sem lehet meg számottevő pénzpolitikai támogatás nélkül, ezért helyes volt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) meghosszabbította eszközvásárlási programját - mondta az EKB vezető közgazdásza.

Van létjogosultsága

Peter Praet egy frankfurti pénzügyi konferencián hétfőn hangsúlyozta: a konjunkturális kilátások javultak, de az áremelkedés üteme elmarad az európai jegybank inflációs céljától, ezért változatlanul van létjogosultsága a monetáris stimulusnak.

Az EKB inflációs célja közvetlenül a 2 százalék közelében van. Az euróövezetben viszont októberben csak 1,5 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex, és az év egészében sem emelkedik 1,5 százalék fölé.

Nyílt végű program

Az EKB kormányzó tanácsa októberi ülésén a német fenntartások ellenére úgy határozott, hogy január 1-jétől havi 60 milliárd euróról 30 milliárd euróra csökkentik ugyan a kötvényvásárlásokat, de a program "nyílt végű" maradt, nem jelöltek meg határozott időpontot a befejezésére.

Sőt, a vásárlásokat 2018 szeptemberig mindenképp folytatják, és nyitva maradt a program kiterjesztésének lehetősége mértékben és időben. A német központi bank elnöke szerint viszont az EKB döntése nem megy elég messze az eszközvásárlás program leépítésében.

"Nézetem szerint mindenképp helyénvaló lett volna világosan meghirdetni a nettó eszközvásárlások lezárását" - mondta Jens Weidmann egy múlt heti párizsi pénzügyi konferencián.

A Bundesbank elnöke kezdettől fogva különösen kritikus a mennyiségi könnyítési programmal szemben, hangsúlyozva, hogy az ilyen eszközvásárlások "elmossák a határt a monetáris és a fiskális politika között".

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Ismét EU-s forrásból épül szlovák autópálya »