Milliárdokat vár a felminősítés után Indonézia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Indonézia azt reméli, hogy nyugdíjalapokból és más intézményi befektetőktől 10 milliárd dollár pótlólagos tőke áramlik be az országba a következő két évben, miután a Standard & Poor's felminősítette - jelentette ki Joko Widodo indonéz elnök a Reuters hírügynökségnek hétfőn adott nyilatkozatában.

Fontos lépés volt a felminősítés

Közel két évtizede először Indonéziát immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategóriában tartja számon. A Fitch Ratings és a Moody's Investors Service után az S&P május 19-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategória alapszintjét jelentő "BBB mínusz" sávba a hosszú távú indonéz államadós-osztályzatot a "BB plusz" szintről.

Joko Widodo nagyon fontosnak nevezte a felminősítést, rámutatva, hogy ez nagyobb tőkebeáramlást és a hitelköltségek csökkenését eredményezi a legnagyobb délkelet-ázsiai gazdaság számára. Úgy vélte, hogy a pótlólagos külföldi tőke egy része Indonézia részvény- és kötvénypiacán talál majd helyet, emellett a reálgazdaságban, az infrastruktúrától a feldolgozóiparig számos célpont lehet érdemes beruházásra.

A belső fogyasztás hajtja a növekedést

A nyersanyagárak csökkenésének következményeként a gazdasági növekedés üteme 5 százalékra lassult a néhány évvel ezelőtti több mint 6 százalékos csúcsról. A növekedést továbbra is a belső fogyasztás hajtja.

A külföldi vállalatok arra panaszkodnak, hogy a gazdasági életet irányító hagyományos érdekek útját állják a nagyobb befektetéseknek a 250 milliós lélekszámú Indonéziában, miközben a szomszédos országok, köztük Vietnam, aktívan csalogatják a dollárbefektetéseket.

Widodo, aki gyakran emlegeti fel bútorexportőr múltját annak bizonyítására, hogy érti az üzleti életet, hangsúlyozta, hogy igyekszik Indonézia gazdaságának nyitottságát és versenyképességét megőrizni.

15 gazdaságélénkítő csomag

Az indonéz kormány 2015 vége óta 15 gazdaságélénkítő csomagot vezetett be. Egyebek között enyhítette a külföldi tulajdonlást több tucatnyi üzleti tevékenységben - kezdve a turizmustól a közlekedésen át a filmszínházak működtetéséig - korlátozó előírásokat. Augusztusban újabb ágazatok esetében vizsgálják fel a külföldi tőke teljes vagy részbeni tilalmának indokoltságát. Indonézia is tagja a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportnak.

Joko Widodo elnök közölte, hogy a kereskedelem nyitottságának megőrzése mellett áll ki a G20-csoport e heti hamburgi csúcsértekezletén.

"A protekcionizmushoz való visszatérés kereskedelmi háborút robbanthat ki, amit el kell kerülnünk. A nyitott gazdaság nagyon fontos számunkra" - mondta az indonéz államfő, aki Hamburgban Donald Trump amerikai elnökkel is egyeztet majd.

Indonézia jelentős többletet halmozott fel az Egyesült Államokkal való kereskedésben, így rajta van azon, a 16 országot tömörítő listán, amelynek tagjait tüzetes vizsgálat alá vonják a kereskedelmi mérlegben kialakult szufficit miatt.