Mindjárt kihúzza a dugót a Fed

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Hamarosan megkezdhetik a válságkezelés során a piacokra öntött likviditás lecsapolását az amerikai jegybankárok.

Még az idei évben megkezdheti a jegybank az eszközvásárlási program miatt megduzzadt mérlegének leépítését – derült ki a Fed március 15-i jegyzőkönyvéből, melyet tegnap este tettek közzé.

Meglepték a piacot

Kisebb meglepetést okozott a jegyzőkönyv, hiszen a piaci szereplők csak jövőre várták ezt a lépést – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője, hozzátéve: néhány nappal ezelőtt William Dudley, a New York-i Fed elnöke is jelezte, hogy első körben a lejáró értékpapírokat már nem fogják megújítani.

Az Erste vezető elemzője, Miró József is azt emelte ki, hogy kisebb rémületet hozott a piacra a Fed jegyzőkönyv, ami a lejáró kötvények és a hozamok újra befektetésének fokozatos szűkítését jelenti. Ez több száz milliárd dollár kivonását jelenti évente a kötvénypiacról.

Eladási hullám

Eladási hullám alakult ki a jegyzőkönyv napvilágra kerülése után, mivel a gazdasági kilátásokban nem láttak jelentős változást a piaci szereplők – folytatta Miró József. Szerinte ez azért is meglepő, mert egyes házak már korábban is spekuláltak azon, hogy az év vége felé megkezdődhet a mennyiségi lazítás kivezetése. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a kivezetés megkezdése szigorításnak számít, a dollár mégis gyengült, amely azzal lehet összefüggésben, hogy a piac kissé lazább kamatemelési pályát lát. Ennek ellenére továbbra is a júniusi Fed ülésre várják a következő kamatemelést. Inkább a távolabbi jövő kamatszintjei lettek kissé bizonytalanabbak

A határidős árazások alapján jelenleg már 60 százalék az esélye, hogy a június 14-i ülésen újabb, 25 bázispontos kamatemelésről fog határozni a Fed.

Nem nyúlnak az inflációs célhoz

Míg az idei évben stabil gazdasági növekedést vár az Egyesült Államokban Robert Kaplan, az idei évben szavazó Fed kormányzó, ugyanakkor úgy véli: jövőre rengeteg bizonytalanság árnyalhatja a képet, s a növekedés biztosítása érdekében szerkezeti átalakításokra lesz szükség.

Arra a felvetésre, hogy az amerikai jegybank idővel növelné-e az inflációs célszintet, Kaplan azt mondta, hogy ezt a lépést rengeteg munka, és vita kell, hogy megelőzze, és egyáltalán nem biztos benne, hogy ez jó döntés lenne.