Mit művelnek a világ jegybankjai?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Amennyiben a Japán Központi Banknak (BoJ) nem kedvez a japán jen (JPY) erősödése, abban az esetben az elkövetkező hónapokban kénytelen lesz monetáris politikáját tovább lazítani annak érdekében, hogy megakadályozza a JPY erősödését. Pár hónapos viszonylatban ez a feltételezett lépés az USD/JPY devizapáron is tükröződni fog. Következésképpen a forint a következő 3-6 hónapban erősödhet a jennel szemben -olvasható az Akcenta CZ elemzésében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) saját politikáját az EKB lépéseihez igazítja. Ez azt jelenti, hogy tovább csökkenti kamatait, valamint azon központi bankok csoportjába lépett be, amelyek merész monetáris politikai döntésre szánták el magukat. Jelen esetben ez a lépés a negatív kamatok bevezetése volt. Az MNB célja a 3%-os inflációs cél elérése, azonban a kamatok egyedül nem fogják fellendíteni az inflációt. A banknak sokkal nagyobb esélye lesz a sikerre, ha sikerül a forintot legyengítenie, amely jelenleg az MNB ki nem mondott célja.

Mást lép a Fed

Ezzel szemben az Amerikai Központi Bank (Fed) a monetáris politika fokozatos szigorításának módszereit keresi. Az amerikai gazdaság már sikeresen helyreállt a válságot követően, azonban a Fed számára a kamatpolitika visszaállítása nem lesz egyszerű feladat.

Először is, a legtöbb központi bank jelenleg lazítja monetáris politikáját, ez az eltérő politika a Fed-et pozitívan, illetve negatívan is érintheti. Másodszor, a globális kockázatok olyan veszélyeket generálhatnak, amelyek lassíthatják az amerikai gazdaság növekedésének sebességét. Harmadszor pedig érdemes megemlíteni azt, hogy a nullás kamatok után a Fed-nek nagyon nehéz lesz visszatérnie a „normál“ kamatszintekhez, tehát például a 3%-hoz, mivel a makrogazdasági feltételek már hozzászoktak az új, „lazább“ monetáris politikához.

Mi lesz Japánnal?

Jelentős téma a japán monetáris politikai helyzet alakulása is a Bank of Japan-nak köszönhetően (BoJ). A BoJ szintén bevezette a negatív betéti kamatokat és a mennyiségi lazítást, vagyis az állami kötvények és további értékpapírok felvásárlása is politikájuk részét képezi.

„Az eddigi eredmények alapján a negatív kamatok nincsenek jó hatással a japán gazdaságra” - vélekedett František Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

„Az infláció még mindig mélyen a kitűzött cél alatt van, a BoJ pedig egy ellapított hozamgörbét ért el. A QE program sem hozta a várt eredményt, viszont az lassan eléri határait, ebből kifolyólag pedig feleslegesen maradnak nagy tartalékok a bankszektorban. Azt, hogy milyen lesz a BoJ következő lépése, nagyon nehéz megjósolni. Ha a bank továbbra is ilyen agresszív lépéseket tesz eredmények nélkül, könnyen elveszítheti hitelességét” - tette hozzá.