-->

MNB kamatdöntés: maradt minden a régiben (frissített)

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A monetáris tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. 

Elemzők nem vártak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Az indoklás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa szerint az alapkamat, valamint a laza rövid
és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges az inflációs cél fenntartható eléréséhez - indokolta a testület keddi döntését.

Megjegyezték, hogy a tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását. Megerősítették, hogy az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható.

A grémium fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját, emellett a 2018 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

Így reagáltak a devizák

Az eurót kora reggel 313,05 forinton jegyezték a bankközi piacon, délután négykor kissé erősebben, 312,72 forinton állt a jegyzés az euróval szemben. Az euró délutáni jegyzése ugyanakkor nagyjából megfelel annak a szintnek, amit a jegybanki kamatdöntés előtt tartott.

A kamattartás bejelentését követően a jegyzés átmenetileg ismét a kora reggeli szintre, kissé 313 forint fölé emelkedett, majd a bejelentés előtti szintre korrigált.

A dollár jegyzése kora reggel 251,43 forinton, délután négykor pedig magasabban, 252,30 forinton állt. A svájci frank jegyzése ugyanakkor alig változott, a kora reggeli 266,07 forint után
délután négy órakor 266,02 forinton állt.

A jegybanki alapkamat 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta.