Mocorognak a tengerentúli kötvények

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Hiába szívja fel a tőzsde parkettről a korábban kiöntött likviditást a Fed, az idei évben még csak az amerikai hosszú állampapírok hozamkörnyezete emelkedhet.

Már karácsony előtt tudtuk, hogy az idei év az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, korábban havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának a fokozatos leépítését hozza. Ám egyre többen spekulálnak arra, hogy hamarosan kezdetét veszi a tengerentúlon a kamatemelési periódus. Ami lendületet adhat a fejlett piaci kötvényhozamoknak.

A hosszú hozamok előbb ébrednek

Év végére megszűnhet a Fed eszközvásárlási programjának eddig megszokott formája - mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője, hozzátéve: ennek nyomán a piac nyilván beárazza majd a kamatemelést, ami a kötvényhozamok emelkedésében csapódhat le. De erre sem kell a következő néhány hónapban számítani, inkább csak a második negyedév derekától. És legelőbb a hosszú papírok hozama emelkedhet, hiszen a rövid kötvények piacán a Fed továbbra is tevékeny, másrészt az alacsony alapkamat ezen a piacon konzerválhatja a fennálló helyzetet. Ugyanakkor az irányadó ráta emelése ebben az évben nem valószínű, s a további kilátások is bizonytalanok. Bár az amerikai munkanélküliségi mutatók lassan csökkennek, de továbbra is kérdéses az infláció alakulása.

Egyelőre nem számítunk arra, hogy a Fed már az idén emelné az irányadó rátát - hangsúlyozta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Mint mondta, a piaci konszenzus jövőre vár kamatemelést, míg az idei év a likviditás szűkítéséről szólhat.

Egy a jelszónk, a részvény!

Most 3 százalék körüli hozamszinten mozognak az amerikai 10 éves államkötvények, míg tavaly május elején 1,60 környékén láthattuk a hozammutatót. Blahó Levente (Raiffeisen) szerint 3,5-4 százalékos hozamszintnél mozdulhatnak meg a befektetők, s kezdődhet átrendeződés a feltörekvő piacokról a fejlett piacok irányába. De ekkor sem kell "forradalmi megmozdulásokra" gondolni, mert a feltörekvő piaci kötvények várhatóan tartani próbálják a hozamelőnyüket.

Sokkal inkább a részvénypiacokon számíthatunk felülteljesítésre ebben az évben. Hogy ez miként érinti a kötvénypiacot? Nos, alig érinti. Mégpedig nagyságrendi okból. A részvénypiac "üzemmérete" ugyanis jóval elmarad a kötvénypiacétól, vagyis a részvények nem tudnak érdemi szívóhatást kifejteni a kötvénybefektetésekre.

Ezt olvasta már?

Vegyesen változott az aukciós átlaghozam »