Most nem sanszos a felminősítés

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Esetleg a kilátások javítása szóba kerülhet. De az is inkább csak nyáron esélyes.

Holnap piaczárás után az S&P közölheti hitelminősítését a magyar államadóssággal kapcsolatban. Míg a Moody's esetében március 3-án számíthatunk értékelésre. A következő felülvizsgálati kör pedig nyáron (Moody's: július, S&P: augusztus) esedékes.

Talán a kilátás

Az S&P holnapi felülvizsgálata során a BBB-/A-3 besorolás várhatóan nem változik – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője, hozzátéve: ellenben a jelenlegi stabil kilátásokat azonban pozitívra változtathatja az S&P.

A múlt őszi felminősítés indoklásában az szerepelt – folytatta, hogy az adósság gyorsabb leépítése és/vagy a monetáris transzmisszió erősödése hozhatna újabb pozitív lépéseket, a stabil kilátás pedig arra utalt, hogy akár el is maradhat most pénteken a közlemény a S&P részéről.

Nem történik semmi?

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy holnap nem történik semmi – vélekedett Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Mint mondta, nem jellemző, hogy a hitelminősítők gyors döntéseket hoznának. Bár a tendencia egyértelműen a felminősítés irányába mutat. Mégis sanszos, hogy a kilátások javításával is megvárják a következő, augusztusi felülvizsgálatot.

Sanszos a pesszimista szcenárió

Török Zoltán (Raiffeisen) szerint, mind az S&P, mind a Moody's esetében két forgatókönyv körvonalazódik.

Az optimista szcenárió szerint most a kilátást javítják, nyáron pedig felminősítik a magyar államadósságot. Míg a pesszimista forgatókönyv szerint, most nem történik semmi, és nyáron is csak a kilátást fogják javítani.

A Raiffeisen a pesszimista forgatókönyvet tartja esélyesebbnek.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

A Moody's rontotta Hongkong adósbesorolását »